Podižu nivo struke

Na riječkom Medicinskom fakultetu počeo program edukacije nekirurške estetske medicine

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Polaznici će u skladu s najsuvremenijim smjernicama estetske medicine učiti teoriju i praksu jedne od najpropulzivnijih grana suvremene medicine - nekirurške estetske medicineNa Medicinskom fakultetu u Rijeci započeo je program edukacije nekirurške estetske medicine kojeg će tijekom sljedećih godinu dana pohađati 30 doktora medicine i doktora dentalne medicine.


Prema riječima voditelja ovog programa, dr. Željka Rotima koji je i osmislio ovaj program, polaznici će u skladu s najsuvremenijim smjernicama estetske medicine učiti teoriju i praksu jedne od najpropulzivnijih grana suvremene medicine – nekirurške estetske medicine.


Rotim posebno ističe da je ovo prvi takav program u Hrvatskoj, a Rijeka je četvrti grad u Europi koja ima ovakav program u sklopu svog medicinskog fakulteta.


Ozbiljan biznis
– Program je sukladan s novim svjetskim smjernicama koje trenutno postoje. Estetska medicinu u 70 posto slučajeva čine nekirurške metode, a puno je novih trendova, novih tehnika pa čak i anatomskih spoznaja.


U cijelom svijetu je to danas ozbiljna znanost, ali i ozbiljan biznis pa je ovo druga najbrže rastuća grana zdravstvene industrije nakon skupih lijekova i onkologije. No, ovim se područjem kod nas i u svijetu bave svi, i tko treba, i tko ne treba, pa smo u cijelu priču ušli s namjerom da maksimalno podignemo nivo struke.


Zbog toga se u ovaj program mogu upisati samo doktori medicine i doktori dentalne medicine. Program traje godinu dana, a ljudi nam dolaze iz cijele Hrvatske, čak i iz okolnih zemalja. Osim teorije, imat ćemo i puno prakse u našem edukacijskom centru u opatijskoj Thalassotherapiji.


Inače, ovo je prvi ovakav poslijediplomski studij u Hrvatskoj i četvrti u Europi, pa je Rijeka sada četvrti grad nakon Seville, Glasgowa i Pariza koja ima ovakav program u sklopu svog Medicinskog fakulteta. To možemo zahvaliti viziji dekana Medicinskog fakulteta u Rijeci i cijele upravljačke strukture, kazao je Rotim.Zdravstveni turizam


Dekan riječkog Medicinskog fakulteta prof. dr. Goran Hauser izjavio je prilikom početka edukacije da se radu o posebnom programu koji se vezuje uz izuzetno propulzivno područje medicine.


– Meni kao dekanu program je važan i iz razloga jer predstavlja suradnju više baza te odgovara potrebama tržišta nudeći profesionalno educirane ljude, istaknuo je Hauser.


Ravnatelj opatijske Thalassotherapije i pročelnik Katedre za rehabilitacijsku i sportsku medicinu na riječkom Medicinskog fakultetu u sklopu kojeg se odvija ovaj program, prof. dr. Viktor Peršić podsjetio je na važnu ulogu zdravstvenog turizma kao jedne od odrednica razvoja ovog područja.


– Dolazim iz sekundarnog COVID centra i možda dosta paradoksalno zvuči što sad raspravljamo o estetskoj medicini, no ovo je dio strateških odrednica PGŽ-a u smislu razvoja medicinskog turizma.


Mi kao Katedra za rehabilitacijsku i sportsku medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci dugo surađujemo s kolegom Rotimom i rezultat toga je i otvaranje studija koji obrađuje ovo područje, rekao je Peršić.Pokretanje novog programa na riječkom Medicinskom fakultetu pozdravili su državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić i akademkinja Mirna Šitum koja je polaznicima poručila da se kao dermatoonkolog ne bavi estetskom medicinom, no često svjedoči neprofesionalnim postupcima na tom području.


– Mi smo ovdje da vas naučimo kako paziti na pacijenta, na klijenta, ali i na sebe, poručila je Šitum.