Simbolična podrška zagrebačkim kolegama

Na riječkom Filozofskom fakultetu počeo jednodnevni štrajk solidarnosti

Andrej Petrak

Iz riječke Akademske solidarnosti poručuju da su zadovoljni odazivom zaposlenika Filozofskog fakulteta, jer u prva dva sata štrajka pridružilo im se 40 profesoraRIJEKA – Na riječkom Filozofskom fakultetu u 10 sati članovi Akademske solidarnosti počeli su jednodnevni štrajk solidarnosti, u znak podrške zagrebačkim kolegama, koji od prošlog tjedna štrajkaju protiv usvajanja zakonskog paketa o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. U jednodnevni štrajk solidarnosti danas su krenuli i članovi Akademske solidarnosti sa sveučilišta u Splitu, Zadru i Puli.


Iz riječke Akademske solidarnosti poručuju da su zadovoljni odazivom zaposlenika Filozofskog fakulteta, jer u prva dva sata štrajka pridružilo im se 40 profesora.


Kritična masa


– Zađučujuće velik broj kolega odlučio nam je dati podršku, a koliko će se točno zaposlenika fakulteta solidarizirati s nama vidjet ćemo do kraja dana. Međutim, smatramo da brojke i nisu toliko bitne, jer važnije je da se na fakultetu stvorila kritična masa protiv usvajanja paketa zakona.
O tome govore i prošlotjedni zaključci Fakultetskog vijeća, usvojeni velikom većinom, da će naš fakultet odgoditi početak izvođenja nastave u sljedećoj akademskoj godini, ako se ne uvaži stav akademske zajednice da prijedlozi zakonskog paketa nisu spremni za daljnju saborsku proceduru, kaže dr. sc. Hajrudin Hromadžić, docent na Odsjeku za kulturalne studije.Prema riječima dr. sc. Katarine Peović Vuković, s istog Odsjeka, Akademska solidarnost Rijeka odlučila se na jednodnevni štrajk kako bi simboličnim činom podržali kolege štrajkaše u Zagrebu, ali ujedno pokazali i kako bi riječka Filozofija mogla izgledati najesen, ako se zakoni ne povuku iz saborske procedure.


– Paket zakona još uvijek nije povučen iz saborske procedure, već je čistom slučajnošću trenutno “zapeo” na resornom Odboru za obrazovanje, koji je ostao bez kvoruma, budući da je jedan član trenutno u zatvoru.


Ne vole štrajkati, vole raditi


Većina akademske zajednice upozorava da su zakonski prijedlozi loši. Niti jedan fakultet nije podržao zakone, a 97 posto fakulteta, koji su se izjasnili, u potpunosti ih je odbacio. Podršku je dao određen broj instituta i sveučilišta, iako je tu na djelu često bila fabrikacija, kao u slučaju navodne odluke Senata Sveučilišta u rijeci, kaže Peović Vuković.


Na pitanje zašto se nisu odlučili krenuti u pravi štrajk, prof. dr. Boran Berčić kaže kako ne vole štrajkati, već vole raditi.


– Smatramo da jednodenvni štrajk može polučiti veći efekt, nego višemjesečno iscrpljivanje i nas i studenata, kaže Berčić, dok dr. sc. Nenad Miščević dodaje kako se željelo ići na ruku studentima i ne zakidati ih ukidanjem ispitnih rokova.


Zorana Jančić u ime Autonomnih studenata dala je podršku naporima Akademske solidarnosti da se štrajkom na razini Hrvatske suprostave zakonima, a pozvala je sve studente da se solidariziraju sa štrajkom, jer uvjerena je da je eventualna nastala šteta neusporedivo manja od one koje će proizvesti novi zakoni.Profesor Berčić iznio je šest osnovnih najproblematičnijih točaka novih zakona.

Protiv politike


– Protiv smo upletanja politike u upravljačke strukture sveučilišta, što će se postići predloženim modelom upravljačkih vijeća, gdje polovicu članova bira Vlada. Ne želimo da rektore bira Vlada, već želimo da ih izravno biraju svi profesori na pojedinom sveučilištu. Smatramo spornim i način na koji se novi zakoni pokušavaju progurati.


Predlagači su nekako previše nervozni, stvorila se atmosfera koja nije dobra, a sve prati i negativna medijska kampanja izdanja EPH, dok Nezavisni sindikat napada sve koji su protiv zakona i za štrajk. Držimo da su besmisleni argumenti kako Europa od nas očekuje nove zakone, te da na sveučilištima ima previše profesora, jer doktori znanosti ne rastu na grani i premali ih je broj, rekao je Berčić.


Što se tiče pitanja integracije sveučilišta, Berčić smatra da je u stvarnosti vrlo teško i vrlo skupo postići istinski integrirano sveučilište.


– Pitanje je isplati li se to. Riječko Sveučilište krenulo je u taj projekt, pa se vidi da je za integraciju potrebno jako puno novca, jer treba sve fakultete smjestiti na jedno mjesto, kaže Berčić, kojem je iritantan i “korporativni vokabular” u tekstovima zakona, poput “leadera”, “menadžera”, “korporacija”.


– Kada čujete te izraze, jednostavno ne možete povjerovati da ti ljudi iskreno žele besplatno obrazovanje, kaže Berčić.


U obranu javnog dobra


Unatoč održavanju štrajka solidarnosti, na fakultetu se uglavnom normalno odvijaju studijski procesi, a grupa studenata s kojima smo razgovarali upravo je čekala rezultate ispita iz Libertijanizma.


– Sve se normalno odvija. Upravo smo imali ispit i sada čekamo rezultate. Koliko smo čuli dio profesora ipak je pomaknuo rokove s današnjeg dana, kažu studenti.


Da se doista događa nešto izvanredno, vidljivo je po velikom transparentu “U obranu javnog dobra”, izvješenom pred ulazom na fakultet. U ulaznom holu smješten je info punkt Akademske solidarnosti, na kojem zainteresirani mogu dobiti informativne letke protiv novih zakona, ali i potpisati pristupnicu u sindikat Akademske solidarnosti. U dvorani 106 u tijeku je okrugli stol s temom “Zašto štrajkamo”, a za 15 sati najavljena je projekcija filma.