Učinkovitije grijanje i hlađenje

Na riječkom Ekonomskom fakultetu počeo projekt REPLACE vrijedan 2 milijuna eura

Portal Novi list

Foto Ekonomski fakultet u Rijeci

Foto Ekonomski fakultet u Rijeci

Projekt REPLACE nastoji potaknuti eliminiranje neučinkovitih i starih sustava grijanja i hlađenjaNedostatno korištenje obnovljivih izvora energije u Europi, naročito u svrhu grijanja i hlađenja koji čine 50 % finalne potrošnje, jedno je od gorućih problema današnjice. Tranzicija s prljave energije na čistu energiju te smanjenje uvoza energenata dugoročni su ciljevi za sve članice Unije koje nastoje poboljšati svoju energetsku učinkovitost.


Nakon uspješnog početka projekta FinTech u 2019, godini, Ekonomski fakultet u Rijeci postao je partner na drugom projektu u sklopu Horizona 2020 pod nazivom REPLACE, na kojem je dio projektnog konzorcija Energetski institut Hrvoje Požar iz Zagreba.


U projektu REPLACE, vrijednom 2 milijuna eura, sudjeluje i tim stručnjaka s Ekonomskog fakulteta u Rijeci koji čine prof. dr. sc. Nela Vlahinić Lenz i prof. dr. sc. Saša Žiković koji su svoja dugogodišnja znanstvena istraživanja posvetili upravo ekonomiji energetskog sektora što su i formalizirali u istoimeni MBA studij jedinstven u ovom djelu Europe.
Projekt REPLACE nastoji potaknuti eliminiranje neučinkovitih i starih sustava grijanja i hlađenja, unutar deset ciljnih regija, ciljajući pritom na potrošače, investitore/vlasnike, kao i na posrednike (instalatere, vodoinstalatere i dimnjačare) kako bi bili adekvatno informirani prilikom donošenja odluka o izboru tehnologije.


Na temelju provjerene, dokazane i široko dostupne tehnologije REPLACE projektom uspostavljene su tri ključne okosnice koje olakšavaju masovno aktiviranje učinkovitih i čistih tehnologija grijanja i hlađenja: a) fokusiranost na predstavnike ciljnih regija s namjenskim kampanjama usmjerenim na rad s i kroz lokalne radne skupine; b) izgradnja kapaciteta i prijenos znanja; c) stvaranje okruženja koje potiče dionike na donošenje pravilnih odluka putem osmišljenih i razvijenih kampanja specifičnih za ciljne skupine, poticanjem suradnje svih dionika te provedbom inovativnih rješenja.


REPLACE projekt izravno cilja na preko 8,3 milijuna potrošača, s procijenjenim kratkoročnim učinkom od 4-7 GWh godišnje uštede primarne energije, smanjenjem godišnjih emisija stakleničkih plinova od 2.000 do 7000 tCO2eq i do 30 mil. EUR dodatnih ulaganja u održivu energiju.


Predviđa se kako će do 2026. godine, zahvaljujući REPLACE projektu, biti ostvarene godišnje uštede primarne energije od 68 GWh, smanjene godišnje emisije stakleničkih plinova za 67.000 tCO2eq te kako će se potaknuti ulaganja u održivu energiju u iznosu od preko 300 mil. EUR najmanje u deset ciljnih regija.


Cjelokupna ideja REPLACE projekta osigurava da se i nakon njegova završetka provode kampanje za korištenje suvremenih i energetski učinkovitih tehnologija grijanja i hlađenja.