Trbuh grada

Na riječkoj ribarnici sreli smo Brazilca osebujnog imena. Dao nam je nekoliko odličnih recepata

Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš



Riječka ribarnica petkom omiljeno je mjesto, ne samo za one koji kupuju ribu i ostale morske plodove, već i kao turistička atrakcija.


Brojne školske grupe u petak u posjetu Rijeci odabrale su baš ribarnicu kao dio svog obilaska riječkih zanimljivosti.


Ponuda inćuna i srdelica po 5 eura za kilogram, koji su napokon došli na tržnicu nakon mjesečnog lovostaja, bila je zadovoljavajuća i odabir mnogih.




No, što je bio pravi hit, to zapravo nisu bili inćuni i srdelice, već škampi, i to oni mali koji su se mogli kupiti za 8 eura po kilogramu. Naravno, nisu se mogli usporediti s onim velikim od 40 eura, ali škamp je škamp.


– Koji se nabolje prodaju? – pitamo prodavačicu, koja odmah odgovara uz smijeh – oni najjeftiniji. Mnogi se tome nisu nadali – došli po srdelice, vraćaju se doma i sa škampima.


U ribarnici susrećemo i mestre Pit Bulla iz Brazila, uz njegovog domaćina Damira Kovačičeka Abada, organizatora Capoeira Festa.


– Kakva je ponuda u odnosu na Brazil? – pitamo Pit Bulla, koji kaže da je dobra, a da u usporedbi s Europom ni cijene nisu visoke.


Kaže da njegov prijatelj iz Austrije redovito dolazi u riječku ribarnicu i kupi velike zalihe te organizira velike riblje večere za prijatelje u Beču.


Pitamo ga i za neki brazilski recept od ribe, kad smo već u ribarnici. To bi bila moqueca, brazilski kuhani mix od morskih plodova. Moqueca se obično priprema sa škampima ili ribom na bazi rajčice, luka, češnjaka, limete, korijandera, palminog ulja i kokosovog mlijeka. Jelo ima bezbrojne varijacije koje su prisutne u kuhinji nekoliko brazilskih država i postaju čak nacionalni kulinarski simbol, koji je čak istisnuo nacionalno jelo feijoadu.


Ipak, za Pit Bulla, prvi je odabir feijoada, a riječ je o gulašu koje se najčešće poslužuje uz kuhanu bijelu rižu i pirjano zeleno povrće. Postoji gusta feijoada koja se može jesti vilicom, a za tekuću verziju potrebna je žlica. No, svaka feijoada obuhvaća crni grah, jer je jelo dobilo ime po portugalskoj riječi za grah – feijao. Uz grah se stavlja i drugo povrće te različite vrste sušenog, ali i svježeg mesa. Najčešće sadrži dimljenu govedinu, ljute kobasice, mješavinu svinjskog i junećeg mesa, ali i iznutrice, objašnjava nam Pitt Bull.