
Foto Vladimir Mrvoš
povezane vijesti
Riječka ribarnica petkom omiljeno je mjesto, ne samo za one koji kupuju ribu i ostale morske plodove, već i kao turistička atrakcija.
Brojne školske grupe u petak u posjetu Rijeci odabrale su baš ribarnicu kao dio svog obilaska riječkih zanimljivosti.
Ponuda inćuna i srdelica po 5 eura za kilogram, koji su napokon došli na tržnicu nakon mjesečnog lovostaja, bila je zadovoljavajuća i odabir mnogih.
No, što je bio pravi hit, to zapravo nisu bili inćuni i srdelice, već škampi, i to oni mali koji su se mogli kupiti za 8 eura po kilogramu. Naravno, nisu se mogli usporediti s onim velikim od 40 eura, ali škamp je škamp.
– Koji se nabolje prodaju? – pitamo prodavačicu, koja odmah odgovara uz smijeh – oni najjeftiniji. Mnogi se tome nisu nadali – došli po srdelice, vraćaju se doma i sa škampima.
U ribarnici susrećemo i mestre Pit Bulla iz Brazila, uz njegovog domaćina Damira Kovačičeka Abada, organizatora Capoeira Festa.
– Kakva je ponuda u odnosu na Brazil? – pitamo Pit Bulla, koji kaže da je dobra, a da u usporedbi s Europom ni cijene nisu visoke.
Kaže da njegov prijatelj iz Austrije redovito dolazi u riječku ribarnicu i kupi velike zalihe te organizira velike riblje večere za prijatelje u Beču.
Pitamo ga i za neki brazilski recept od ribe, kad smo već u ribarnici. To bi bila moqueca, brazilski kuhani mix od morskih plodova. Moqueca se obično priprema sa škampima ili ribom na bazi rajčice, luka, češnjaka, limete, korijandera, palminog ulja i kokosovog mlijeka. Jelo ima bezbrojne varijacije koje su prisutne u kuhinji nekoliko brazilskih država i postaju čak nacionalni kulinarski simbol, koji je čak istisnuo nacionalno jelo feijoadu.
Ipak, za Pit Bulla, prvi je odabir feijoada, a riječ je o gulašu koje se najčešće poslužuje uz kuhanu bijelu rižu i pirjano zeleno povrće. Postoji gusta feijoada koja se može jesti vilicom, a za tekuću verziju potrebna je žlica. No, svaka feijoada obuhvaća crni grah, jer je jelo dobilo ime po portugalskoj riječi za grah – feijao. Uz grah se stavlja i drugo povrće te različite vrste sušenog, ali i svježeg mesa. Najčešće sadrži dimljenu govedinu, ljute kobasice, mješavinu svinjskog i junećeg mesa, ali i iznutrice, objašnjava nam Pitt Bull.