Piše Katarina Bošnjak

Na riječkoj placi – svega! Ne šalimo se, pogledajte ovu ponudu

Katarina Bošnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Pojeftinile su i jagode, pa sada većina stoji 5 eura po kilogramu, a napokon su stigle i tikvice



Jučer se na centralnoj riječkoj tržnici moglo pronaći uistinu svega – pa i prvog dalmatinskog boba za 5 eura po kilogramu. Blitve za 2,5 eura, špinata za 4, a mac mlade kapule pojeftinio je za 10 centi, te sada stoji 0,90 eura, dok je mac rotkvica pak i dalje jedan euro.


Pojeftinile su i jagode, pa sada većina stoji 5 eura po kilogramu, a napokon su stigle i tikvice, kako domaće tako i uvozne, no cijena im je ista – od 3 do 4 eura po kilogramu.


Staru mrkvu zamijenila je mlada koja je, naravno, i dosta skuplja, pa tako stoji 3 eura po kilogramu. Fažol iz Dalmacije mogao se naći po cijeni od 6 eura po kilogramu, što i nije baš jeftino.




Dok još ima rotkvica, dobro ih je iskoristiti, a odlična prilika za to je salata od blitve i rotkvica. Potrebni sastojci su četiri šalice svježe blitve, jedna šalica nasjeckanih rotkvica, dvije žlice maslinovog ulja, jedna žlica octa od riže, jedna žlica meda, sol i papar po ukusu.


Blitvu i rotkvice operite i nasjeckajte na manje komade. U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, ocat, med, sol i papar. Dodajte blitvu i rotkvice u zdjelu i dobro promiješajte da se svi sastojci prekriju umakom.


Ova salata je ukusna i zdrava te može poslužiti kao glavno jelo ili prilog uz neko drugo jelo.


Za kraj tu je još jedan recept koji možete pripremiti koristeći se samo proizvodima s tržnice. Potrebni su vam fažol, mlada kapula, mladi luk, tikvice i mlada mrkva.


Sve sastojke narežite na manje komadiće i stavite ih u tavu na zagrijanu maslinovo ulje. Dodajte sol i papar po želji te kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok povrće ne omekša. Poslužite uz kuhani krumpir ili rižu.