Trbuh grada

Na riječkoj placi je prava rapsodija jesenskih plodova, evo pregleda cijena

Vladimir Mrvoš



RIJEKA – Petak je tradicionalno dan za ribu, no ovoga jutra središnja riječka ribarnica nije ispunila očekivanja vjernih kupaca. Naš fotoreporter Marko Gracin, koji najmanje dvaput tjedno obilazi placu u potrazi za svježom ribom, ostao je razočaran skromnom ponudom plave ribe. S druge strane, zeleni dio tržnice pršti bojama i mirisima jeseni, nudeći obilje za svačiji stol.


– Ovo je postalo tužno. Petak je, a od plave ribe nude se samo skuše. Nema srdele, nema inćuna, ničega što većina ljudi traži, komentirao je naš fotoreporter dok je obilazio štandove. Ribarnica je srce cijele place, bez nje bi ova tržnica izgubila dušu, dodao je Gracin, sažimajući osjećaj mnogih koji su se nadali bogatijem ulovu.


Srećom, situacija je potpuno drugačija samo nekoliko koraka dalje. Zelena tržnica nudi pravu rapsodiju jesenskih plodova. Mladi špinat prodaje se po 4 eura za kilogram, dok su blitva i kupus dostupni po cijeni od 2 eura. Štandovi su prepuni domaćih mandarina koje se također prodaju po 2 eura. Zvijezde ponude su svakako maruni, čija cijena doseže 6 eura, te grožđe čija se cijena, ovisno o kvaliteti, kreće od 2 do 2,5 eura. Za ljubitelje slatkog, tu je i nezaobilazna suha smokva po 8 eura.




U gužvi među štandovima susreli smo i Bojana Mušćeta, Riječanina sa zagrebačkom adresom, koji je u rodni grad stigao zbog IT konferencije.


– Svaki put kad dođem u Rijeku, posjet placi je obavezan. To je ritual kojeg se ne odričem, rekao nam je Bojan, oduševljen ponudom. Pogledajte ovo obilje, ma divota. Odlučio sam se za mogranj, odnosno šipak, cijena od 3 eura je sasvim pristojna. Upitali smo ga i za prijedlog ručka, s obzirom na vjetrovito vrijeme.



– Joj, kako vani puše, jedna prava marenda sa suhim mesom i komadićima pancete bila bi idealna da se čovjek ugrije, kaže Bojan kroz smijeh. Ipak, danas ću biti s prijateljima iz Zagreba. Bit ću im domaćin i odvesti ih u jednu od brojnih konoba ovdje oko place. Želim da osjete taj pravi riječki ambijent, da pojedu nešto domaće i dožive atmosferu grada, zaključio je Mušćet.