LUČKA UPRAVA RIJEKA

Na Riječki lukobran stiže nova led rasvjeta: Zasvijetlit će već do kraja svibnja

Marinko Glavan

Snimio: Mateo Levak

Snimio: Mateo Levak

Prema ugovoru, postupak nabave i ugradnje led rasvjete trajat će 120 dana, a obuhvaća zamjenu stupova i svjetiljki na lukobranu u dužini od oko 1700 metara.RIJEKA – Popularna riječka šetnica, Molo longo, zasjat će novim sjajem – i to doslovno, jer će do kraja svibnja duž 1.700 metara lukobrana biti ugrađena nova LED rasvjeta. Lučka uprava Rijeka sklopila je gotovo milijun i 400 tisuća kuna vrijedan ugovor o nabavi i ugradnji novih rasvjetnih tijela sa zagrebačkom tvrtkom Eelektro-energetika d.o.o., a radovi će započeti u roku od deset dana.
Prema ugovorenim rokovima cijeli postupak nabave i ugradnje led rasvjete trajat će 120 dana, a obuhvaća zamjenu stupova i lampi na riječkom lukobranu.


– Ovim projektom cijeli riječki lukobran dobiva ekološki održivu i energetski učinkovitu javnu rasvjetu kojom se osigurava minimalna potrošnja električne energije, niski troškovi održavanja i minimalna emisija CO2. Tako će omiljena šetnica Riječana kroz tri mjeseca zasjati novim sjajem u svojoj punoj dužini i dati putničkoj luci i užem centru Rijeke novu vizuru s kopna i mora, poručuju iz Lučke uprave, uz napomenu kako je riječ o još jednom projektu sufinanciranom EU sredstvima. Projekt je dio programa Susport, Interreg Italy – Croatia u kojem predviđeni ukupni proračun Lučke uprave Rijeka iznosi 440 tisuća eura, odnosno oko tri milijuna i 319 tisuća kuna, a model financiranja je 85 posto iz Interreg programa i 15 posto vlastitih sredstava Lučke uprave.


U 2022. godini Lučka uprava Rijeka sredstva iz programa Susport planira utrošiti za projekt osvjetljenja riječkog lukobrana, za punionice električnih automobila i nabavku električnog vozila te druge rashode i troškove predviđene projektom.
– Pored velikih infrastrukturnih projekata na lučkom području za razvoj teretne luke, Lučka uprava Rijeka nastavlja s ulaganjima u razvoj putničke/nautičke luke u središtu Rijeke i druge sadržaje u tom dijelu luke važne građanima i posjetiteljima Rijeke za nesmetan i siguran pristup lučkom području i moru, ističu iz Lučke uprave.