Gospodaranje otpadom

Na području Kastva i Viškova postavljeni spremnici za prikupljanje otpadnog jestivog ulja

Jakov Kršovnik, Vladimir MrvošKASTAV – Na području Kastva ovih dana postavljaju se specijalizirani spremnici za prikupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstava. Spremnici će se nalaziti na sljedećim lokacijama: Centar – kod parkirališta Stari put, Rubeši 148/a – stara lokacija ekootoka, Rudno 4 – kod teniskih terena, Gorice 29 – Brozovo 1 – raskrižje, Ulica 111. brigade, Šporova jama – okretište, Rešetari 4 – kod parkirališta, Rubeši 76b – stara lokacija ekootoka i Trg sv. lucije 2 – kod vatrogasnog doma.


I na pet lokacija u Viškovu postavljeni su specijalizirani spremnici za prikupljanje otpadnog jestivog ulja, javljaju iz općinske uprave. Spremnici su postavljeni u centru Viškova, na parkiralištu Milihovo, u Marčeljima kod stare škole, u centru Marinića, pokraj rotora Marinići1, nasuprot adrese Gornji Sroki 109, kod trgovine DND te nasuprot adrese Lučinići 34 na prometnom otoku.


Odlaganjem jestivog ulja u posebne spremnike doprinosi se očuvanju okoliša te se potiče recikliranje ove vrijedne sirovine, kažu iz KD-a Čistoća.
Prikupljeno otpadno jestivo ulje za kuhanje održiva je sirovina za proizvodnju biogoriva i na taj način pridonosi smanjenju emisije CO2.


Postupak sakupljanja otpadnog jestivog ulja u kućanstvu je ulijevanje otpadnog jestivog ulja u korištenu plastičnu bocu, a kada se napuni bocu do kraja, potrebno ju je dobro zatvoriti i odložiti u specijalizirani spremnik na najbliže dostupnoj lokaciji.


U spremnike je dopušteno odlaganje korištenog ulja za kuhanje (ulje iz friteze, ribljih konzervi) i pokvarenog ulja kojem je istekao rok trajanja. Nije dopušteno odlaganje motornog ulja, otpadnog ulja i maziva te majoneze, masti i maslaca.