Pandemija

VELIKI BROJ OBOLJELIH UČENIKA Na online nastavi 179 osnovnih i srednjih škola; od toga su tri u PGŽ

Ingrid Šestan Kučić

Koronavirusom su najpogođenije osnovne škole u kojima je epidemija posljednjih dana eksplodirala / Foto IGOR ŠOBAN/PIXSELL

Koronavirusom su najpogođenije osnovne škole u kojima je epidemija posljednjih dana eksplodirala / Foto IGOR ŠOBAN/PIXSELL

U Primorsko-goranskoj županiji u takvoj su se situaciji našle tri škole, a riječ je o Srednjoj školi »Vladimir Nazor« Čabar te o OŠ Sveti Matej Viškovo i OŠ Srdoči, koje C model nastave provode za predmetnu nastavuRIJEKA – Zbog COVID-pozitivnog testa ili izrečene mjere samoizolacije u hrvatskim školama danas nije bilo čak 19.810 učenika, a možda i više, jer u Ministarstvu znanosti i obrazovanja napominju da zbog velikog broja samoizolacija, djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ne stignu unijeti sve podatke pa brojke o samoizolaciji treba uzeti sa zadrškom. Broj zaraženih učenika u 24 sata povećao se za njih 1.372 te je danas pozitivan test imalo 9.014 učenika, a virusom su najpogođenije osnovne škole u kojima je epidemija eksplodirala. Danas je na COVID-19 bilo pozitivno 7.184 osnovca, što je 80 posto od ukupno oboljelih učenika.Na bolovanju je i 1.691 školski djelatnik i to njih 1.684 zbog pozitivnog testa, dok su ostali u samoizolaciji. Ukupno je danas u sustavu zbog COVID-19 nedostajala 21.747 osoba, a 179 osnovnih i srednjih škola zbog nemogućnosti održavanja nastave prešlo je na C model rada, odnosno nastava se odvija online, što je 11 škola više u odnosu na srijedu.


U Primorsko-goranskoj županiji u takvoj su se situaciji našle tri škole, a riječ je o Srednjoj školi »Vladimir Nazor« Čabar te o OŠ Sveti Matej Viškovo i OŠ Srdoči, koje C model nastave provode za predmetnu nastavu. U Primorsko-goranskoj županiji danas su bila 1.063 pozitivna učenika i njih 1.165 u samoizolaciji, a po broju pozitivnih učenika županija zauzima treće mjesto, dok je po broju samoizolacija na drugom mjestu. U 24 sata broj pozitivnih učenika povećao se za njih 112, a onih u samoizolaciji za 178.
Po broju zaraženih učenika prvi je Grad Zagreb s 2.993 COVID-pozitivna učenika, a druga Splitsko-dalmatinska županija s 1.638 učenika s pozitivnim testom. U primorsko-goranskim školama pozitivno je i 146 djelatnika, dok je njih 13 u samoizolaciji. Kao i u slučaju učenika, i školskih djelatnika s pozitivnim COVID-testom najviše je u Gradu Zagrebu, njih 335.