Turistički rezultati

Na Kvarneru do kraja svibnja ostvareno više od 600.000 noćenja, 30% više nego 2020.

Bruna Matičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Od ukupnih dolazaka i noćenja najviše su ostvarili domaći gosti, i to 234.000, a slijede gosti iz Njemačke i SlovenijeNa Kvarneru je od siječnja do kraja svibnja ostvareno više od 600.000 noćenja, što u odnosu na isto razdoblje 2020. godine predstavlja rast od 30 posto, odnosno 40 posto usporedi li se s rekordnom 2019. godinom, objavila je u četvrtak Turistička zajednica Kvarnera.


Od ukupnih dolazaka i noćenja najviše su ostvarili domaći gosti, i to 234.000, što je u 75 posto ostvarenih noćenja usporedi li se s 2019. godinom, a slijede gosti iz Njemačke s više od 126.500 i gosti iz Slovenije s 66.000 noćenja, pokazuju podaci iz eVisitora koje prenosi TZ Kvarnera.


Najtraženije destinacije bile su otok Krk, Opatijska rivijera i Cresko-lošinjski otoci, a kada se govori o vrsti smještaja, od siječnja do svibnja najviše noćenja ostvareno je u obiteljskom smještaju, i to 216.000, hotelima 157.000, te kampovima 126.500 noćenja.
– Sredinom svibnja s postepenim smirivanjem epidemiološke situacije, mnoge europske zemlje krenule su s popuštanjem mjera. Na Kvarneru smo zato tijekom svibnja počeli bilježiti stabilan i osjetniji rast noćenja, komentirala je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov koja navodi da je u prvom tjednu mjeseca svibnja ostvareno oko 36.000 noćenja te se taj broj postupno popeo na gotovo 120.000 noćenja koliko ih je ostvareno u zadnjem tjednu svibnja.


Dnevno na Kvarneru u posljednjim danima boravi oko 20.000 gostiju, a jako nas veseli da su nam se vjerni gosti iz Njemačke vratili u velikom broju i u svibnju drže prvo mjesto po broju ostvarenih noćenja i to 104.000 noćenja, što čini udjel od 36 posto u ukupnim noćenjima, govori direktorica Peršić Živadinov.


Brojna istraživanja govore da gosti žele i imaju potrebu putovati, posebice na ljeto, ističu iz TZ Kvarnera, tako Europska putnička komisija (ETC) navodi da čak 56 posto Europljana do kraja kolovoza planira putovati unutar Europe.


Slične rezultate potvrđuju i analize TUI-ja koje govore da će gosti ove godine birati destinacije koje su lako i brzo dostupne automobilima, a pri tome će u odlukama gostiju ključni biti “last-minute” booking i mogućnost izmjene termina boravka bez dodatnih troškova.


Analize platforme Booking.com također pokazuju da se 79 posto ispitanika veseli ponovnim putovanjima nakon razdoblja izolacija i brojnih ograničenja u kretanju, dok čak 64 posto ispitanika kaže da su im sada putovanja još i važnija nego prije pandemije, stoji u priopćenju TZ Kvarnera koji je potvrdu da gosti žele i imaju potrebu putovati dobio i od predstavnika turoperatora, agenata i medija tijekom niza virtualnih prezentacija i predstavljanja odrađenih od početka 2021. godine.


– Turistička zajednica Kvarnera i tijekom lipnja nastavlja s predstavljanjem regije kroz prezentacije i kampanje oglašavanja.


Zahvaljujući i EU digitalnim COVID potvrdama te sve većoj procijepljenosti stanovništva Europske unije, vjerujemo da će se kretanje između europskih država uvelike olakšati i potaknuti goste na toliko željena putovanja i odmor, rekla je čelnica kvarnerske turističke zajednica te istaknula i nastavak organizacije lokacija za provođenje testiranja na COVID-19 u suradnji sa županijskim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i Domom zdravlja.


Uskoro kreću s radom i dodatne turističke ambulante u kojima će gosti također moći odraditi testiranja, a brojni smještajni objekti, hoteli i kampovi, provode testiranja na COVID-19 samo za svoje goste, i to na licu mjesta.


Na taj način se trudimo gostima osigurati bezbrižan i siguran boravak na Kvarneru. Gosti uvijek traže kvalitetu, koja im ujedno daje osjećaj sigurnosti i zaštićenosti u destinaciji, na svim razinama. Uz sve to, blizina i dostupnost Kvarnera zasigurno i u 2021. godini ostaju naš važan imperativ, zaključila je Irena Peršić Živadinov.