"5 do 7 grama"

Na Korzu otvorena izložba “Volim grad kojim ne teče smeće”, upozorava na problem mikroplastike

Bruna Matičić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Izložba ima za cilj građane osvijestiti o gorućem problemu odlaganja plastike u okoliš te poziva na promjenePostamente na Korzu od danas krasi nova izložba naziva “Volim grad kojim ne teče smeće”, a koja za cilj ima građane osvijestiti o gorućem problemu odlaganja plastike u okoliš te poziva na promjene.


Izložba je nastala u sklopu projekta “5 do 7 grama” suradnjom Udruge GIR i SMART kvart te Mjesnog odbora Kozala, a prema riječima Filipa Jakovca, idejnog tvorca i kreatora izložbe, namjera je ukazati na stanju našeg okoliša te utjecaj mikroplastike.

– Građanke i građani na pločama mogu pronaći poražavajuće informacije o stanju našeg okoliša poput činjenice da smo s 2 milijuna tona plastike proizvedene u 1950. godini, u 2019. godini došli na 368 milijuna tona plastike.


Od 1950. do 2017. godine proizvedeno je oko 9,2 milijarde tona plastike, od čega je preko 7 milijardi tona završilo u prirodi. Dobar dio tog otpada završio je u oceanima te danas imamo pet plastičnih otoka usred oceana, a jedan od njih je 28 puta veći od Hrvatske.


Ovo nije nikakva teorija zavjere, već stvarnost koja nas okružuje, a potvrditi ju možemo ako se zaputimo na naše plaže. Nema više romantizirane verzije odlaska na zabačenu plažu, sada, ako o plaži ne brine jedinica lokalne samouprave, svoj ručnik možemo ostaviti na prazne boce i različite komadiće plastike, rekao je Jakovac.


Dodaje kako se to događa jer se otpadom ne gospodari dovoljno dobro, savjesno i agilno, a kako bi prevenirali problem otpada prvo se trebamo osvijestiti i suočiti s njime, smatra Jakovac te upozorava kako se plastika u bačena u okoliš ne razgrađuje već raspada na mikro čestice koje, između ostaloga, ulaze i u naš organizam.– Projekt “5 do 7 grama” progovara o problemu mikroplastike i njenom utjecaju na ljudski organizam, ekosustave i cijeli planet, a naziv projekta referira se na istraživanje WWF for Nature koje je ustanovilo poražavajuću činjenicu da prosječan čovjek u tjedan dana u sebe putem hrane ili udisanja unese 5 do 7 grama plastike u formi sitnih čestica, objasnio je Jakovac.


Kristian Starčić iz Udruge SMART kvart ovom je prilikom kazao kako je projekt, odnosno izložba prethodno realizirana na Kozali u Baštijanovoj ulici gdje djeluje na svijest građana, a sada je osvještavajuća šetnica preseljena i na Korzo.


– Nadamo se da ćemo uspješno nastaviti projekt te da ćemo ga prenijeti i u riječke škole kako bismo najmlađe educirali o štetnosti plastike u okolišu ponudili rješenja, rekao je Starčić.


Otvorenju izložbe prisustvovao je i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović koji je pohvalio inicijativu i projekt “5 do 7 grama” istaknuvši kako je njezin cilj osvijestiti što veći broj građana o problemu odlaganja otpada u okoliš.– Grad Rijeka putem Komunalnog društva Čistoća nastoji na što efikasniji način zbrinuti sav otpad, pa tako i plastiku. Naime, KD Čistoća trenutno je pred raspisivanjem natječaja za individualizirano prikupljanje otpada u svim našim mjesnim odborima.


Individualiziranim spremnicima već su pokrivena 24 mjesna odbora, odnosno obiteljske kuće, a slijedi nam izazov uvođenja odvojenog prikupljanja otpada područjima u kojima prevladava višestambena izgradnja, odnosno neboderi i višekatnice, kazao je gradonačelnik Filipović dodajući kako je važno da se što više Riječanki i Riječana osvijesti o navedenom problemu te što manje koriste plastiku i savjesno zbrinjavaju otpad.