Postamenti

Na Korzu otvorena izložba studentskih radova o kulturi čitanja knjiga

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Izložba radova studenata Akademije primijenjenih umjetnosti nastala je u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka.Riječke postamente na Korzu u nadolazećim će danima krasiti studentski radovi koji na zanimljiv i kreativan način govore o kulturi čitanja knjiga i programskih aktivnosti knjižnice te na neki način ovu djelatnost promovirati široj javnosti.


Izložba radova studenata Akademije primijenjenih umjetnosti nastala je u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka u okviru projekta Ribiz koji se u ovoj akademskoj godini izvodio na diplomskom studiju “Vizualne komunikacije i grafički dizajn”.


Kako je istaknuto na otvaranju glavni cilj koji su studenti svojim radovima trebali postići odnosi se na povećanje broja članova i posudbi, prikazivanje programskih aktivnosti i približavanje središnje gradske knjižnice mladima.

Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka ovom se prilikom zahvalio studentima na sjajno obavljenom zadatku, a Akademiji primijenjenih umjetnosti na odličnoj suradnji.


– Studenti su se bavili izazovima s kojima se gradska knjižnica susreće na dnevnoj bazi, a riječ je o popularizaciji knjižnice i povećanje članova te predstavljanju programskih aktivnosti i privlačenja mladih generacija. Obavili su sjajan posao i na vrlo zabavan i inventivan način pristupiti tematici, a nadam se da ćemo u dogovoru s autorima moći koristiti dio radova i da će umjetnost time uistinu biti primijenjena u dnevnoj praksi, rekao je Cvjetković.


Leticija Linardić, dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti kazala je kako projekt Ribiz, a u sklopu kojeg su i nastali izloženi radovi, studentima pruža stvarno iskustvo na tržištu vizualnih komunikacija te mogućnost da izvode zadatke u profesionalnom okruženju upoznajući rad u tržišnim okolnostima, sa stvarnim naručiteljem, zahtjevima i rokovima.– Akademija je u posljednjih nekoliko godina potpisala dosta suradnji u smislu stručne prakse i realizacije različitih projekata u kojima studenti imaju priliku raditi u stvarnom okružju te stjecati znanje, iskustvo, ali i povezati se s tržištem te odraditi praksu za buduća zaposlenja. Ovo je jedan od vrijednih projekata i studenti su bili izuzetno kreativni, a nadam se da će i Gradskoj knjižnici ovakvi projekti pomoći u većoj vidljivosti, kazala je Linardić te se zahvalila kolegi Branimiru Lazanji pod čijim su mentorstvom nastajali studentski radovi.


Otvaranju izložbe prisustvovao je i Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke koji je naglasio važnost ovakvih projekata za grad i kulturu, ali i cjelokupnu djelatnost Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.


-Izložba pokazuje koliki potencijal imaju studenti Akademije i koliko kvalitetne radove mogu producirati, a koje građani i posjetitelji nerijetko mogu vidjeti i na Korzu. Osim što dobivamo pregled u njihovu kvalitetu, imamo priliku na neki način uočiti talente te ih angažirati kao profesionalce i u budućnosti im omogućiti zaposlenje, zaključio je Šarar.