Postamenti

Na Korzu otvorena izložba o posljednjim počivalištima riječkih umjetnika

Bruna Matičić

Foto Bruna Matičić

Foto Bruna Matičić

Izložba je otvorena u sklopu manifestacije Tjedan upoznavanja groblja Europe.U sklopu manifestacije Tjedan upoznavanja groblja Europe otvorena je izložba fotografija koja u prvi plan stavlja posljednja počivališta poznatih riječkih umjetnika, a koja je će nadolazećih tjedan dana krasiti izložbene plakate na Korzu.


Izložba sadrži 16 fotografija grobnih mjesta u kojima su sahranjeni umjetnici raznih profila pokopanih na riječkim grobljima Kozala i Trsat, a uz nju, riječka inačica Tjedna upoznavanja groblja Europe uključuje i dvije edukativne šetnje grobljima pod vodstvom povjesničarke umjetnosti Daine Glavočić.


Prva šetnja grobljem Kozala održana je u popodnevnim satima, dok će se šetnja grobljem Trsat održati sutra s početkom u 18 sati.
– Mnogi umjetnici svojim su radom i djelima doprinijeli ovom gradu te je važno čuvati uspomenu na njih. Ove godine posjetit ćemo posljednja počivališta umjetnika raznih profila, slikara i kipara, ali i pjesnika, muzičara, kompozitora, kazališnih intendanata, pa čak i povjesničara koji su živjeli u našem gradu i obogatili ga, svaki na svoj način, kazala je Glavočić.


Na izložbi na Korzu postavljene su fotografije grobnih mjesta Giovannija Koblera, Vinka Matkovića, Rade Pregarca, Ljube Pavešića, Ive Marendića, Milana Pichlera i mnogih drugih ličnosti čija će grobna mjesta biti posjećena.


– Vidljivo je na fotografijama kako su grobna mjesta umjetnika vrlo skromna. Uglavnom se radi se o nišama, samo s navedenim imenom i prezimenom.


Međutim, njihova djela ono su što govori iza njih i ukazuje na vrijednosti koje su ostavili našem gradu, naglasila je Nives Torbarina, direktorica KD Kozala koje ovu manifestaciju organizira osmu godinu za redom.


Otvorenju izložbe prisustvovao je i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom koju KD Kozala i Grad Rijeka njeguju u investiranju i suinvestiranju održavanja najvećih i najatraktivnijih mauzoleja gradskih groblja i obnovi grobnih mjesta na Trsatu i Kozali.


– Ova izložba jasno ukazuje na kulturnu baštinu koju imamo. Pozivam sve da dođu i upoznaju se s imenima ljudi koji su djelovali u našem gradu i u njemu pronašli svoje posljednje počivalište, zaključio je Šarar.