Korzo

Na Korzu održan Dan plavih irisa: ‘Rak debelog crijeva drugi je karcinom po smrtnosti’

Ervin Pavleković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na Korzu održan Dan plavih irisa: 'Rak debelog crijeva drugi je karcinom po smrtnosti'RIJEKA – U suradnji Invalidskog društva ILCO, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Pirmorsko-goranske županije i Lige protiv raka jučer je na Korzu održana javnozdravstvena akcija rane prevencije raka debelog crijeva pod nazivom Dan plavih irisa.


Rak debelog crijeva u Republici Hrvatskoj je drugi karcinom po pojavnosti i po smrtnosti od zloćudnih novotvorevina u oba spola, a od njega godišnje obolijeva oko tri tisuće osoba oba spola, dok oko dvije tisuće osoba i umire od tog oblika raka.


S obzirom na to da je taj oblik karcinoma izlječiv u velikom postotku ako se na vrijeme otkrije, u 90 posto slučajeva, provodi se Nacionalni program rane prevencije raka debelog crijeva slanjem poziva za za pregled na adrese osoba od 50 do 74 godina te se organiziraju javnozdravstvene akcije.
Svim zainteresiranima, volonteri su dijelili promotivne edukativne letke, plave irise i specijalno izdanje toaletnog papira, s ciljem naglašavanja važnosti informiranja građana o mogućnostima pravovremenog otkrivanja i liječenja raka debelog crijeva, kao i davanja preporuka za odaziv Nacionalnom programu ranog otkrivanja te vrste raka. U sklopu obilježavanja Dana plavih irisa u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je i prigodna tribina vezana za temu raka debelog crijeva.