Nova usluga

Na Kampusu otvorena ambulanta za mlade sportaše Rijeke i PGŽ

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ambulanta će raditi svakog prvog ponedjeljka u mjesecu, a prostor je prilagođen za pristup sportaša s invaliditetomRIJEKA – U sklopu ambulante Doma zdravlja Primorsko-goranske županije na Kampusu odsad djeluje i sportska ambulanta. U tzv. studentskoj ambulanti već djeluju timovi školske i obiteljske medicine, a sportska će ambulanta raditi svakog prvog ponedjeljka u mjesecu u poslijepodnevnoj smjeni.


Prostor ambulante prilagođen je i za pristup sportaša s invaliditetom, a na Kampusu će se sportskom medicinom baviti tim sportske ambulante u Dvorani mladosti na Trsatu koja je osnovana prije dvije godine kao projekt Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke u sklopu kojeg medicinski tim Doma zdravlja PGŽ-a obavlja obavezne preglede za mlade sportaše iz klubova s područja Rijeke i županije u dogovoru sa Sportskim savezom i Zajednicom sportova PGŽ-a.


Ambulantu su predstavili ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a Vladimir Mozetič, prorektor za znanost i umjetnost Alen Ružić, zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš te zamjenik župana Marko Boras Mandić.
– Nakon šest mjeseci rada studentske ambulante krećemo u novi oblik suradnje sa sveučilištem, istaknuo je Mozetič, dok je Ružić ustvrdio da je ambulanta na Kampusu sa obiteljskom, školskom i sportskom medicinom sad postignula svoj puni kapacitet.


– Uskoro ćemo imati studiju izvodljivosti za sportsku dvoranu na Kampusu koja će u suradnji s našim zdravstvenim ustanovama imati vrhunski centar za sportsku medicinu, izjavio je Ružić.


Sportska ambulanta u Rijeci osnovana je s ciljem da se registriranim sportašima klubova s područja grada Rijeke i ostalih dijelova Primorsko-goranske županije omogući kontinuirano utvrđivanje opće zdravstvene sposobnosti od renomirane zdravstvene ustanove bez plaćanja naknade. Tijekom prošle godine 2.188 sportaša različitih sportskih disciplina koristilo je usluge Sportske ambulante.


Dogradonačelnik Ivaniš pohvalio je činjenicu da Kampus ima ordinaciju obiteljske i školske medicine kojoj se sad pridružuje i sportska medicina, ističući kako u Hrvatskoj, ali i u svijetu sportska medicina nije dovoljno razvijena.


– Imate primjere naših vrhunskih sportaša i sportašica kod kojih nisu pravovremeno otkrivene zdravstvene poteškoće, da ne spominjem primjere slučajne smrti na sportskim terenima zapadne Europe. Sportskom medicinom moraju se baviti kvalitetni ljudi, a mi smo još jednom dokazali kako prednjačimo u zdravstvenoj skrbi za naše sportaše, istaknuo je Ivaniš.


Boras Mandić smatra kako je ovaj projekt još jedan dokaz kako Primorsko-goranska županija nakon Grada Zagreba prednjači po izdvajanju sredstava za sport.


– Potreba ovakvog oblika ambulante pojavila se zbog povećanja dostupnosti te kako bi osobe s invaliditetom mogle imati pristup usluzi koja prije nije bila moguća u Dvorani mladosti, zaključio je Boras Mandić.