Međunarodni simpozij

Na Kampusu o seksualnom i rodno uvjetovanom nasilju te njegovoj prevenciji u obrazovanju

Jakov Kršovnik

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Na simpoziju sudjeluju nastavnici, istraživači te studenti iz Kanade, Srbije, Slovenije i Hrvatske.Međunarodni skup o seksualnom i rodno uvjetovanom nasilju te njegovoj prevenciji u obrazovanju otvoren je na Kampusu riječkog sveučilišta, a traje od 6. do 8. srpnja.


Na simpoziju sudjeluju nastavnici, istraživači te studenti iz Kanade, Srbije, Slovenije i Hrvatske.


Organiziraju ga kanadski Institut za studije u obrazovanju iz Ontarija Sveučilišta u Torontu, Grad Rijeka, kanadsko Istraživačko vijeće društvenih i humanističkih znanosti te Sveučilište u Rijeci.
Skup se održava na engleskom jeziku.


U ime riječkog sveučilišta pozdravnu riječ uputila je Senka Maćešić, prorektorica za informatizaciju i organizaciju, koja kaže kako je posebno ponosna na institucionalnu podršku koju Grad Rijeka i Sveučilište pružaju ovakvim događanjima.


Foto Mateo Levak


– Tema je vrlo teška i važna. Naravno, potrebno je osuditi ne samo vrste nasilja o kojima će se danas govoriti, nego i svako nasilje.


Svaki je oblik nasilja jako disruptivan za pojedinca i društvo, nasilje nas uništava. Nasiljem ljudi postaju objekti i gube svoje dostojanstvo.


Zato, okrenimo se suprotnosti nasilju – ljubavi, kazala je prorektorica Maćešić.


Zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan kaže kako se radi o vrlo aktualnoj temi, koja se i dalje provlači, unatoč nastojanjima da svijet postane više inkluzivan i raznolikiji.


Foto Mateo Levak


– I dalje se krše prava žena, djece, kao i zajednice LGBTIQ, a mi želimo društvo u kojem će važna biti socijalna pravda.


Rijeka je uvijek bila drukčija od drugih, različita u odnosu na druge gradove u Hrvatskoj. Pokrenuli smo građanski odgoj i obrazovanje, a koji je preuzelo 12 Općina ili Gradova.


Uveli smo i higijenske uloške u škole koje djevojčice mogu uzeti bez plaćanja. Također, planiramo i zdravstveni odgoj u našim školama, a sve to radimo bez podrške nacionalnog okvira, kazala je Krpan.


U ime Sveučilišta u Torontu obratila se Nana Gulić, koja je poželjela dobrodošlicu svima te izrazila nadu kako će tri dana skupa proći u razmjeni znanja i planiranju suradnji.