Veslanje

Na jubilarnoj regati u Bakru 350 sudionika

Sanja Gašpert

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Na međunarodnoj veslačkoj regati pomorskih učilišta, s početkom u 12 sati na Žalu ribara, sudjeluju učenici i studenti pomorskih učilišta iz Slovenije, Srbije, Italije, Hrvatske i Crne GoreBAKAR – Pomorska škola Bakar tradicionalno organizira međunarodnu veslačku regatu pomorskih učilišta, na kojoj sudjeluju učenici i studenti pomorskih učilišta iz Slovenije, Srbije, Italije, Hrvatske i Crne Gore. Ovogodišnja jubilarna, 25. po redu međunarodna veslačka regata, održat će se u petak, 10. svibnja s početkom u 12 sati na Žalu ribara u Bakru. Sudjelovanje na regati potvrdile su ekipe srednjih pomorskih škola:


Pomorska škola Bakar, Istituto Tecnico Euclide – Caracciolo Bari, Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju Beograd, Srednja pomorska škola Kotor, Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj, GEPŠ, Elektro in pomorska šola Piran, I.S.I.S. Naut ico T. di Savoia – L. Galvani Trieste, kao i ženske ekipe – Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju Beograd i Pomorska škola Bakar. U revijalnom dijelu predstavljaju se ženska ekipa Pomorskog fakulteta u Rijeci te muške ekipe – Pomorski fakultet u Rijeci, Fakultet za pomorstvo in promet Portorož i Hrvatsko vojno učilište, Vojno pomorstvo Split.


Regata će se održati pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Grada Bakra, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Na regati se očekuje 350 sudionika te brojni uzvanici i gosti.
– Ciljevi naših regatnih natjecanja su promoviranje i populariziranje pomorskog poziva, razmjena iskustava u školskoj praksi različitih tipova učilišta u Europi i kod nas, poticanje na bavljenje temeljnim mornarskim vještinama, društvena i zabavna dimenzija povezivanja mladih, poticanje na učenje stranih jezika, upoznavanje kulturalnih razlika te promocija užeg i šireg zavičaja, njegovih osobitosti, ljudi i običaja. Sukladno međunarodnim pomorskim konvencijama, svako pomorsko učilište u nastavi stručnih predmeta dužno je učenicima osigurati osnovna znanja iz veslanja na brodicama za spašavanje, kaže ravnatelj Pomorske škole Bakar, kap. Gordan Papeš, dipl. ing.