Za veću sigurnost

Na još 14 lokacija u Rijeci stižu ležeći policajci, doznajte u kojim će ulicama biti postavljeni

Ljiljana Hlača

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Sveukupno riječ je o investicijama koje prelaze 100.000 kuna, a financirat će se iz komunalnih prioritetaRIJEKA – I ove godine Rijeka promet u suradnji s mjesnim odborima nastavlja s opremanjem riječkih prometnica usporivačima prometa, odnosno ležećim policajcima. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za ukupno 13 mjesnih odbora, a njihova konkretizacija se očekuje kroz ovu godinu.


Usporivače prometa klasičnog tipa, ponegdje s pratećom vertikalnom signalizacijom ove godine dobivaju: Ulica Rudolfa Tomšića kod kućnih brojeva 30 i 40 (MO Banderovo), zatim Ulica Lukovići kod dječjeg parka (MO Brašćine-Pulac), Ulica Bože Starca Jurićeva kod kućnog broja 14 (MO Gornji Zamet), Ulici Pletenci (MO Pehlin), Ulica Josipa Mohorića kod kućnih brojeva 68 i 49a, (MO Grbci), Ulice Ante Modrušana, Marije Grbac i Dobriše Cesarića (MO Srdoči) i pored igrališta u Kršinićevoj ulici (MO Sveti Nikola).


Ugradnja »jastuka«


Usporivači tipa »jastuk« ugradit će se na prometnice u sljedećim ulicama: Ulica Kozala kod Osnovne škole Belveder (MO Brašćine-Pulac), Drenovski put od raskrižja s Ulicom Brune Francetića do kućnih brojeva 105 i 107 te u Ulici Drenovski put (MO Drenova), Ulica Josipa Mohorića kod kućnih brojeva 28 i 30 (MO Gornji Zamet), Ulici Antuna Branka Šimića i Mate Lovraka (MO Srdoči).
– Jastuk usporivač se primjenjuje na mjestima gdje se treba omogućiti promet većim vozilima kao što su primjerice autobusi javnog gradskog prijevoza, koji zbog širine između kotača ne prelaze preko uzdignute plohe, već ona ostaje u sredini, dok sva ostala vozila barem jednim dijelom moraju nagaziti na nju, saznajemo od ovog poduzeća. Usporivač u obliku uzdignute plohe dobit će Ulica Krimeja (MO Krimeja), a dva para vibracijskih traka postavit će se u Ulici Drage Šćitara (MO Vojak). Sveukupno riječ je o investicijama koje prelaze 100.000 kuna, a sve se financira iz komunalnih prioriteta.


Vrijedan elaborat


Nadalje, u kontekstu povećanja stupnja sigurnosti odvijanja prometa, na dijelu Ulice Sveti Kuzam od kućnog broja 25 do kućnog broja 45 a (MO Sveti Kuzam) ove godine izradit će se elaborat u vrijednosti od 40.000 kuna.


Lani je usporivače dobilo sedam mjesnih odbora te je uloženo 133.600 kuna, a neki od tih će se nadograditi razdjelnicima – tvrdom dodatku koji ide vodoravno kroz postojeću opremu. Kako smo saznali od Rijeka prometa, sve je više mjesnih odbora koji radi povećanja stupnja sigurnosti u prometu traži ovu vrstu opreme (bez obzira na to što ona nailazi na negodovanje vozača i građana).


Podaci s terena ukazuju da u više od 90 posto slučajeva vozila zbog ovog dodatka usporavaju brzinu vožnje – a to je najvažnije.