Desetodnevni program

Na Jerry Ricks Blues Festival stižu izuzetna glazbena imena, evo i koja

Robert Šimonović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Očekuju nas odlične svirke na potezu od Mošćeničke Drage do KastvaBlues karavana Jerryja Ricksa ponovno je upogonjena i od srpnja će započeti novo putovanje kastavskom i opatijskom rivijerom!


Ispred Kuće Belice u Kastvu je na konferenciji za novinare najavljen devetodnevni program najvećeg blues festivala u Hrvata – Jerry Ricks Blues Festivala! Program su predstavili umjetnički voditelji festivala Damir Halilić Hal i Riccardo Staraj.


Kvaliteta neupitna


Riccardo Staraj, načelnik Općine Mošćenička Draga i umjetnički voditelj festivala, smatra kako unatoč kriznoj situaciji koju je prouzročila pandemija koronavirusa i otežava organizaciju glazbenih događanja, kvaliteta ovogodišnjeg programa nipošto neće izostati.
– Dovoljno je samo reći tko će otvoriti i zatvoriti ovogodišnji Jerry Ricks Blues Festival i u startu postaje jasno da se radi o izuzetnim glazbenim imenima.


Ako se osvrnemo i na popis ostalih izvođača koji će sudjelovati u ovogodišnjem izdanju festivala, već sada možemo reći da on nimalo neće zaostajati za bogatim i uspješnim jedanaestodnevnim programom kojega smo imali 2019. godine, rekao je Staraj.


Festival će započeti 23. srpnja u Moščenićkoj Dragi, a otvorit će ga poprilično popularni Soulfingersi koji će se publici predstaviti soul/blues repertoarom.


Kao predgrupa nastupit će Vedran Božić & Rock Masters – The Guitar Kingsi koji će izvoditi popularne Claptonove i Hendrixove uspješnice.


Putujuća karavana sljedećeg će se dana preseliti u susjedni Brseč, gdje će nastupiti lokalni Trio 99 i Delta Blues Train.


Nedjelja je rezervirana za slovačko-mađarsko-češku atrakciju – Petra Bornerova Band koji je već imao priliku nastupiti na festivalu, kao i za Mikea Sponzu iz Trsta koji će uz svoj prateći bend također nastupiti u nedjelju u Lovranu.


Žestoko nakon predaha


U ponedjeljak 26. srpnja karavana će predahnuti uz “off program” u Kastvu, gdje će se održati projekcija filma “Sonnyboy iz Stubičke Slatine”. Film je režirao Aleksej Pavlovsky, a producirao HRT.


Istoga dana, u Portiću na Kantridi sastat će se družina Jerryja Ricksa koja će se uz neke još neobljavljene fotografije prisjetiti “Črnog Kastavca”, a nastupit će i Kantridersi.Putovanje se nastavlja 27. srpnja u Opatiji, uz nastup Lela & Joe Kaplowitz Banda i Riccardo Staraj & Midnight Blues Banda, kojima će se kao gosti pridružiti Emir Grozdanić – vokal i gitarist benda Jed Becker Group, klavijaturist Mauro Staraj i usnoharmonikaš Tomislav Goluban.


Nakon Opatije, karavana će stići u Klanu, gdje će Riccardo Staraj i gitarist Marko Sedlak napraviti poetsko-blues uvertiru za Riccarda Grossa iz Italije, zanimljivog vokala i usnoharmonikaša, koji će se publici predstaviti sa svojim blues bendom.


U četvrtak, 29. srpnja, u Matuljima će nastupiti domaće snage, jedan od naših najboljih usnoharmonikaša Krešo Oremuš, zagrebački bend Be Ha Ve i grupa Sunnysiders predvođena basistom Daleke obale – Borisom Hrepićem Hrepom, a koja će publici predstaviti svoj vrlo uspješan album “Bridges”, prepoznat i izvan granica naše države.


Posljednja dva dana putujuća karavana Jerryja Ricksa vraća se kući u Kastav, gdje će u petak 30. srpnja nastupiti Atomsko sklonište, a publici će se u uvodu prije rock eksplozije predstaviti riječki sastav Sarah & The Romans i slovenski Blues Experience.


Veliko finale očekuje nas u subotu, 31. srpnja, kada će u Kastvu nastupiti Goran Bare & Majke, uz The Dudes i The Cyborgs kao predgrupe. Ovi potonji talijanska su punk/metal/blues atrakcija, poznata po tome što su svojim nastupima otvarali koncerte Brucea Springsteena.


Zajednička suradnja


Uz umjetničke voditelje, predstavljanju programa nazočio je i domaćin, gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac, kao i drugi (grado)načelnici okolnih gradova i općina u kojima će se putujuća blues karavana zaustavljati – gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić, načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela i načelnik Općine Lovran Bojan Simonič.


Gradonačelnik Mostarac poželio je dobrodošlicu okupljenima, izrazio zadovoljstvo najavljenim programom, kao i suradnjom ostvarenom između više različitih lokalnih jedinica samouprave.


Predstavnici gradova i općina složili su se s gradonačelnikom Kastva te istaknuli kako je upravo organizacija Jerry Ricks Blues Festivala pokazatelj kako lokalne samouprave zajednički trebaju surađivati prilikom osmišljavanja različitih projeka, kako kulturno-umjetničkih, tako i ostalih.


Uz lokalne samouprave, velike zasluge u organizaciji festivala treba pripisati i lokalnim Turističkim zajednicama tih istih gradova i općina, Primorsko-goranskoj županiji i ostalim pokroviteljima. Valja na kraju napomenuti i kako je ulaz na sve glazbene programe – besplatan.


– Sretan sam da smo svi zajedno imali priliku sudjelovati u organizaciji najvećeg blues festivala u Hrvatskoj! Družit ćemo se devet dana, uz bogat i zanimljiv glazbeni program, popunjen velikim i renomiranim imenima domaćih i inozemnih izvođača.


Nadam se da će epidemiološka situacija biti povoljna, a ako bude, onda sam siguran sam da sve nas očekuju odlične svirke na potezu od Mošćeničke Drage do Kastva, rekao je gradonačelnik Mostarac.