Neizvjesna utrka

Na izbore u Rijeci ide skoro duplo više kandidata nego prije četiri godine. Za koga ćete glasati u prvom, a za koga u drugom krugu?

Portal Novi list

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Svibanjska izborna utrka za Rijeku, kojom od neovisnosti Hrvatske vlada SDP, donijet će uz to i rekordni broj kandidata za mjesto gradonačelnika. Bit će ih čak trinaestČetrdesetak dana ostalo je do dosad najizvjesnijih lokalnih izbora u Rijeci ikad, a trenutno se sa sigurnošću mogu tvrditi samo dvije stvari. Prva je da nema baš nikakve šanse da nasljednik Vojka Obersnela, koji je u gradonačelničkoj fotelji na Korzu 16 proveo preko dva desetljeća, bude izabran u prvom krugu. Druga je da bi oko “putnika” za drugi krug mogle odlučivati doslovno tek stotine glasova i postotne decimale.


Potvrđuje to i dosad jedino javno dostupno istraživanje preferencija birača, koje je sredinom ožujka provela N1 televizija na uzorku od 600 birača. Prema njemu na drugi krug manje-više sigurno može računati dosadašnji Obersnelov zamjenik Marko Filipović (SDP). Za drugo mjesto, međutim, vodit će se prilično neizvjesna utrka. Prema toj anketi u blagom je vodstvu Mostov Marin Miletić s 14,6 posto potpore, a u okviru statističke podrške za vratom mu pušu nezavisni Davor Štimac (14,5 posto) i HDZ-ov Josip Ostrogović (13,3 posto).


Rekordni broj kandidata


Svibanjska izborna utrka za Rijeku, kojom od neovisnosti Hrvatske vlada SDP, donijet će uz to i rekordni broj kandidata za mjesto gradonačelnika. Bit će ih čak trinaest, naravno, pod preduvjetom da svi uspiju skupiti dovoljan broj potpisa za kandidaturu.
Uz već spomenutu četvorku, tu su i saborska zastupnica Katarina Peović iz Radničke fronte, zatim drugi Obersnelov zamjenik Nikola Ivaniš (PGS), te Hrvoje Burić (Bura), koji je u zadnja dva navrata na lokalnim izborima uspio dograbiti drugi krug. U odnosu na raniju internetsku anketu koju je proveo Novi list, na izbore idu još tri nova imena – Nebojša Zelič (Možemo!), Vedran Vivoda (koalicija Akcija mladih / Unija Kvarnera), te Moris Hranj (koalicija HSP / Domovinski pokret).


Izbori 2017. i 2013.


Prije su već kandidaturu najavili Ana Blečić Jelenović (Lista za Rijeku), Vlado Mezak (nezavisni) i Aljoša Babić (nezavisni).


Na lokalnim izborima 2017. godine natjecalo se sedam kandidata, a Obersnel je u drugi krug, kako smo već pisali, išao s Hrvojem Burićem. U drugom krugu je Obersnel osvojio 55,59 posto. Četiri godine ranije bilo je šest kandidata, dok je Obersnel u drugom krugu dobio 67,67 posto, nasuprot 30 posto glasova za Burića.


U novoj anketi vas pitamo kome ćete ovaj put pokloniti povjerenje, uz, naravno, napomenu kako ova internetska anketa ne može pokazati reprezentativnu sliku biračkog tijela, ali može biti indikativna.Što u drugom krugu?


Za drugi krug je, čini se, siguran, Marko Filipović.


Ispitujemo vaše preferencije za drugi krug u tri najizglednije varijante, barem prema anketi koju je proveo N1.