Gradsko vijeće

Na Gradskom vijeću frcale optužbe na račun Blaževića i HNK Ivana pl. Zajca: ‘Dug nisam napravio ja’

Damir CupaćPrihvaćena su izvješća o radu kulturnih ustanova Grada Rijeke, a rasprava se povela jedino kada je u pitanju HNK Ivana pl. Zajca. Vijećnici Hrvoje Burić, Zvonimir Peranić (Lista za Rijeku) i Ivona Milinović (Nezavisna) optužili su Marina Blaževića za netransparentno poslovanje, porezni dug i za preskupe projekte kao što je koncert ugledne finske operne pjevačice Karite Mattile za što je ukupno izdvojeno 400.000 kuna.


Blažević je odgovorio da je porezni dug rezultat rada prijašnjih intendanata i da se on osporava sudskim putem. Pojasnio je da je gostovanje Karite Mattile dogovoreno prošle godine kao dio programa EPK i ne plaća se iz redovnog poslovanja HNK Ivana pl. Zajca.


Intendantu su vijećnici prigovorili zbog toga što nije odgovarao na njihova pitanja, a na tu obvezu upozorio ga je i predsjednik Gradskoga vijeća Andrej Poropat. Blažević je poručio da se svi traženi podaci nalaze na internetskim stranicama kazališta.
Na kraju je gradski parlament prihvatio izvješće o radu, ali i zaključak Liste za Rijeku da se daje uputa predstavnicima osnivača u Kazališnom vijeću da Kazališno vijeće u roku od 30 dana usvoji zaključak kojim se uprava kazališta obvezuje da u sva buduća izvješća, koje je kazalište obvezno davati sukladno zakonskim propisima, uključi i projektna izvješća, odnosno rekapitulaciju svih isplaćenih i planiranih troškova po svakome pojedinom projektu.