10. godišnjica

Na Filozofskom fakultetu obilježen jubilej Bilingualism Matters@Rijeka

Ingrid Šestan Kučić

Foto Nikola Blagojević

Foto Nikola BlagojevićNa Filozofskom fakultetu u Rijeci obilježena je deseta obljetnica osnutka Bilingualism Matters@Rijeka, a riječ je o ogranku međunarodne neprofitne organizacije Bilingualism Matters sa sjedištem u Edinburghu.


Svrha je ogranka prenošenje znanstvenih spoznaja o višejezičnosti široj javnosti i razvijanje svijesti o važnosti i prednostima višejezičnosti.


U posljednjih deset godina ogranak je u suradnji sa stručnjacima na području odgoja, obrazovanja, zdravstva, kulture i gospodarstva te s roditeljima, učenicima, studentima i pripadnicima šire javnosti aktivno radio na njegovanju i očuvanju jezične i kulturne raznolikosti naše sredine i šire.
Voditeljica Bilingualism Matters@Rijeka izv. prof. dr. Tihana Kraš istaknula je da to znači i uporabu dijalekata te uporabu standardnih idioma, hrvatskoga kao većinskoga, ali i svih manjinskih jezika.


– Smatramo da su svi jezici i dijalekti koji se koriste u našoj sredini jednako vrijedni, bez obzira na broj govornika i situacije u kojima se njima služimo, te da sve nas jednako oplemenjuju i obogaćuju, poručila je izv. prof. dr. Kraš.


U sklopu obilježavanja prvog jubileja osnivačica i direktorica organizacije Bilingualism Matters, prof. dr. Antonella Sorace sa Sveučilišta u Edinburghu održala je predavanje putem videopoziva.