Javni razgovor

Na Festivalu ROAR održana rasprava o feminizmu i rodnoj ravnopravnosti: Emanicipirana žena je užasno moćno biće

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Sudionice su promišljale o brojnim zanimljivim pitanjima i temama



Jedna emancipirana žena je užasno moćno biće, jer za sobom povlači više žena koje su emancipirane koje povlače emancipiran kolektiv – istaknula je na okruglom stolu “Intergeneracijska perspektiva feminizma i rodne ravnopravnosti”, politička epistemologinja, esejistica i kolumnistica Hana Samaržija.


Javni je razgovor održan u sklopu Festivala rodne ravnopravnosti Sveučilišta u Rijeci – ROAR, kao dio programa obilježavanja 50. obljetnice osnutka Sveučilišta, a riječ je o festivalu koji kroz predstavu, film i dijalog promiče temu rodne ravnopravnosti i jednakosti.





U raspravi o emancipaciji žena nekada i danas, solidarnosti među ženama, naprednim rodnim praksama i nizu pitanja iz područja rodne ravnopravnosti sudjelovale su i prof. dr. Nadežda Čačinović te izv. prof. dr. sc. Ankica Čakardić s Odjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i rektorica riječkog Sveučilišta prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, a sve je moderirala izv. prof. dr. Sanja Bojanić s riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.


U sklopu Festivala u Art-kinu odvijaju se filmske večeri koje će započeti sutra navečer u 19 sati razgovorom o ženama i filmovima na kojem će sudjelovati Ante Tomić, Snježana Prijić Samaržija i Jurica Pavičić.


Program Festivala započeo je još prošli tjedan predavanjem “Kako nastaje toksična muškost – utjecaji popularne kulture” koje je održao bosansko-hercegovački televizijski novinar i urednik Nikola Vučić te predstavom predstavom “Boja odgoja” u izvedbi Teatra “Tirena” iz Zagreba.



Manifestacija će se okončati 23. ožujka, do kada se u Art-kinu, održavaju filmske večeri, a cijeli je program Festivala dio aktivnosti koje Sveučilište provodi u okviru međunarodnog projekta podrške i provedbe planova za rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici i istraživanjima (Supporting and Implementing Plans for Gender Equality in Academia and Research, SPEAR) financiranog iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije.


Sveučilište u Rijeci, u okviru strateškog usmjerenja otvorenog i društveno odgovornog sveučilišta, posvećeno je unaprjeđenju rodne ravnopravnosti u akademskoj i široj zajednici.


Foto Sergej Drechsler


U okviru projekta SPEAR Sveučilište je kreiralo i donijelo svoj Plan rodne ravnopravnosti, što je doprinijelo razvoju i jačanju strukturne podrške za provedbu rodno osviještenih politika, osiguravanju rodne dimenzije u istraživanjima, nastavi te institucijskim procesima, kao i harmonizaciji osobnog i poslovnog života članova i članica sveučilišne zajednice.