Red od jutra

Na Armadinoj akciji darivanja krvi prikupljeno 47 doza tekućine koja život znači

Edi Prodan

S akcije darivanja krvi

S akcije darivanja krvi

Osim samog prikupljanja potrebnih doza krvi, cilj joj je bio potaknuti mlađu populaciji koja do sada nije darivala krvRed od jutra, od osam sati kad je akcija započela pa sve do iza 13 sati do kad joj je bilo predviđeno trajanje i u konačnici – 47 doza krvi! Rezultat je to akcije darivanja krvi koje je organizirala KN Armada na Kantridi.


Za provedbeni dio bila je zadužena GO Crvenog križa Rijeka, dok su je darovima pomogli HNK Rijeka kao i slastičarnica Cacao te beach bar Morski prasac.


Osim samog prikupljanja potrebnih doza krvi, cilj joj je bio potaknuti mlađu populaciji koja do sada nije darivala krv, kao i one koji su to činili ali su iz raznih razloga došli u zonu stagnacije.
Sam povod akcije bilo je alarmantno nisko stanje zaliha krvi koje su u vrijeme turističke sezone, a nalazimo se na njezinom vrhuncu, posebnim pritiskom jer se na Kvarneru nalazi i po prilici 200 tisuća turista.– Iznimno smo zadovoljni s odzivom, došlo je mnogo naših članova ali i ostalih građana. Ukupno je krv željelo darovati sedamdeset ljudi, ali njih dvadeset i troje iz raznih razloga to ovog puta nisu smjeli učiniti.


Posebno veseli da je došlo i 11 donatora koji su krv dali po prvi put. Zahvaljujemo se svim donatorima, HNK Rijeci, Cacau i Moskom prascu na pomoći i darovima za ljude koji su se odazvali našoj akciji, istaknuo je Mateo Dejak, tajnik KN Armada.


Velika pohvala i Armadi jer je ekspresno reagirala na alarm iz Crvenog križa o stanju zaliha i povećanim potrebama za darivanjem krvi.


– Zalihe krvi i krvnih pripravaka su u KBC Rijeka smanjene stoga je svaka prikupljena doza zaista – dragocjena. Armada je uvijek spremna pomoći, učinila je to i ovog puta istaknuli su to Željka Kinkela i Ivo Vidotto, voditeljica Odsjeka darivatelja i predsjednik Savjeta darivatelja krvi GD CK Rijeka.S obzirom da je akcija ovog puta bila kompleksa u pogledu podrške, istaknimo da je svaki darivatelj na dar dobio ulaznicu na utakmicu Rijeka – Šibenik koja će se održati 21. kolovoza kao i voucher za besplatno testiranje koje je, uz punu poršku iskazanoj humanosti, darovala HNK Rijeka.


Dio njih dobio je i voucher za baklju za ovogodišnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja koje će se 4. kolovoza održati na Molo Longu.


Slastičarnica Cacao darovala je sladoled za sve one koji su na Kantridi po prvi put darivali krv, a bech bar Morski prasac svakog je darivatelja počastio pićem!


– Zalihe krvi su i dalje na ne baš potrebnoj razini stoga nastavljamo s organizacijom akcija i u kolovozu. Kako sada stvari stoje pridružit ćemo se jednoj od humanitarnih akcija koje u zadnjoj dekadi kolovoza organizira udruga Koga briga kako bismo uz samo darivanje popularizirali uključenje što je moguće više ljudi u rad aktiva.


Štoviše, općenito podignuti svijest o potrebi volontiranja i pomaganja zajednici na najrazličitije načine, zaključio je Vidotto.