Posveta gospodarskoj povijesti

MUZEJ VINA: U Kastvu otvorena Kuća belice

Edi Prodan

Foto: Edi Prodan

Foto: Edi Prodan

Kuća belice je daleko više od enološke posvete Kastavštini. Ona je i zanimljiva slika cjelokupnog gospodarsko-socijalnog razvoja ovog krajaKASTAV – Kuća belice, zanimljivi muzejski postav čiji je sadržaj osmislio muzeolog Grga Frangeš, svečano je sinoć otvorena u središtu Kastva. Iako je dominantno posvećena popularnoj kupaži vina, Kuća je daleko više od enološke posvete Kastavštini. Ona je i zanimljiva slika cjelokupnog gospodarsko-socijalnog razvoja kraja, područja kojem osim samog Kastva pripadaju još i dijelovi općina Viškovo te Matulji. Sukus je to zajedničkog razmišljanja Mateja Mostarca, gradonačelnika Kastva te Gorana Petrca, pročelnika Primorsko-goranske županije izrečenog sinoć na prigodnoj svečanosti u dvorištu Kuće belice. Njih su dvojica ujedno na simbolični način prerezali vrpcu te na taj način i otvorili Kuću belice.


Projekt obnove trajao je nekoliko godina da bi značajni i završni uzlet doživio prije nešto manje od dvije godine kad se, nakon građevinske obnove, krenulo uređivati unutrašnjost. Danas je to jedan vrlo zanimljivi postav koji ima i elemente multimedijalnosti te će svakako vrlo brzo izrasti u mjesto jako privlačno posjetiteljima iz bliže okolice ali i turistima.


– Drago mi je da smo svi danas okupljeni sretni i – bezgrešni, istaknuo je Ivica Rubeša, jedan od najuglednijih vinara Udruge Belica, koji se time referirao na narodne mudrosti što vinu daju plemenitost i poticaj ljudskoj dobroti. Rubeša je ujedno vodio kroz program predstavljajući ljude koji su najzaslužniji za rad i rast Udruge, kao i nastanak ideje, projekta Kuća belice. Među mnogima, pa tako i svim gradonačelnicima Kastva kroz povijest Udruge Belica – Brozović-Cuculić, Jurčić, Lukanović te Mostarac – kao i ljudima koji su stvarali temelje organiziranog rada što je doveo do muzejske posvete vinu i težaštvu Kastavštine.


– Kad danas pređemo kroz povijest ne možemo se ne sjetiti Ivice Nemeca čije su ideje i ustrajnost potaknuli implementaciju modernih tehnologija u proizvodnju naših vina, dolazak do toga da danas imamo i pjenušac od Belice kao i klasifikaciju našeg vina kao – vrhunsko, istaknuo je Radenko Srdoč, predsjednik »Belice« od njezinog nastanka pa sve do prije nekoliko mjeseci kad je na to mjesto izabran jednako ugledni Miljenko Host koji je također pozdravio prisutne.A među njima su bili i vinski vitezovi, kao i gosti iz prijateljskih vinskih udruga Nadin, Lepoglava te Jelsa. Domaćine je u njihovo ime pozdravio Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Nadin.

A kad je harmoniku u ruke uzeo popularni mladi glazbenik Dorijan Rubeša iz svih je grla spontano krenula pjesma – Lipo, lipo je vino pit’, ma još je lipše neč… Jedinstvena fešta, kojoj su glazbeni sadržaj dali još i braća Emanuel i Danijel Cuparić, svi zajedno polaznici glazbene škole koja djeluje pri OŠ »Milan Brozović« Kastav, mogla je ući u svoj opušteniji, vinu srodniji sadržaj.