Industrijska baština

Muzej grada Rijeke nabavio Torpedov traktor: “Još uvijek je spreman zabrektati”

Portal Novi list

Foto Muzej grada Rijeke

Foto Muzej grada Rijeke

Riječ je o modelu TD 6006 S, proizvedenom 1988. godine, a još uvijek je u voznom stanjuMuzej grada Rijeke nabavio je traktor proizveden u riječkom Torpedu. Ovaj primjerak riječke industrijske baštine, dok se za njega ne pronađe bolje mjesto, smješten je u staro željezničko skladište na Žabici.


Smješten je susjedno do stalne izložbe torpeda, još jednog proizvoda iz hala Tvornice Torpedo.

Traktor je tako postao stalni dio Tehničke zbirke riječkog muzeja. Riječ je o modelu TD 6006 S, proizvedenom 1988. godine. Ovaj danas odavno ugašeni riječki industrijski gigant traktore je proizvodio od sredine 70-tih godina prošlog stoljeća.


“Nije vidio baš mnogo svijeta, u upotrebi je bio manje-više na riječkom području.


U Muzej je stigao kupovinom iz privatnih ruku i u voznom je stanju, što valja primiti kao informaciju kako je još uvijek spreman zabrektati, bome i pohitati prema oranicama. Jednom traktor, uvijek traktor.Što ćemo, valjda mu još nije rečeno kako je ulaskom u Muzej grada Rijeke njegova radna karijera stigla zaključnom poglavlju”, objašnjava Velid Đekić iz Muzeja grada Rijeke.


Osvrće se i na pitanje bi li bez riječke industrije bilo domaće poljoprivrede?


“Reklo bi se kako to dvoje nema previše povezanosti – industrija je industrija, a uzgajanje biljaka je uzgajanje biljaka. To što se one uzgajaju za hranu, ne mijenja suštinski ništa.No, pogled na jedan od traktora proizvedenih u riječkom pogonu Tvornice Torpedo demantira takvu logiku. Domaće poljoprivrede uistinu bi bilo bez riječke industrije, ali bi rad na ovdašnjim poljima bio više nego težak.


Zašto danas o tomu, dok misli većine čitatelja trče prema plažama, prepuštajući oranice i priče o njima samo onima koji nemaju drugog izbora?


Zato što nas riječka industrija ne prestaje uveseljavati čak i onda kada više ne postoji, kako to govori upravo slučaj Tvornice Torpedo. Takvo što moglo se i očekivati – ta nije ona nas izdala, nego mi nju”, poručuje Đekić.