Europski klimatski pakt

Mural u Rijeci: Stablo pod staklenom kupolom upozorava na klimatske promjene

Jakov Kršovnik, P. N.

Ovaj je mural projekcija vizije budućnosti planeta - Vladimir Tomić Mosk / Foto Europski klimatski pakt

Ovaj je mural projekcija vizije budućnosti planeta - Vladimir Tomić Mosk / Foto Europski klimatski pakt

U Osnovnoj školi "Vežica" organizirane su radionice o klimatskim promjenama za učenike, a umjetnik Vladimir Tomić Mosk oslikao je mural na školi 


RIJEKA  Europski klimatski pakt, inicijativa Europske komisije kojom se, kako kažu iz inicijative, građane želi potaknuti da se uključe u borbu protiv klimatskih promjena, u Osnovnoj školi “Vežica” organizirao je radionice o klimatskim promjenama za učenike, a umjetnik Vladimir Tomić Mosk oslikao je mural na školi – drvo pod staklenom kupolom.

Foto galerija: OŠ Vežica: Radionice o klimatskim promjenama; Vladimir Tomić Mosk predstavio mural - drvo pod staklenom kupolom Foto: Mateo LevakRavnateljica škole Violeta Nikolić kaže kako se okupilo četrdesetak učenika od 5. do 8. razreda. Sedmaši i osmaši sudjelovali su u radionici o klimatskim promjenama, dok su se njihovi mlađi kolege okušali u crtanju grafita u radionici kolektiva Graffiti na gradele.


Autor murala Vladimir Tomić Mosk s učenicima OŠ Vežica / Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Autor murala Vladimir Tomić Mosk s učenicima OŠ Vežica / Foto Goran Kovacic/PIXSELL
– Važno nam je da kroz radionički tip učenici dođu do zaključka da našem planetu treba pomoć. Razgovaralo se o tome što svatko od nas može napraviti u svojoj kući, počevši od selektiranja otpada, pa nadalje. Mural je prekrasan, nadam se da će potaknuti svakog prolaznika da zastane na trenutak i zamisli se nad njegovom porukom, kaže ravnateljica Violeta Nikolić. Ambasadorica Europskog klimatskog pakta u Hrvatskoj i direktorica gradskog trgovačkog društva Parentium iz Poreča Gordana Lalić kaže kako je događanje u školi Vežica samo jedna u nizu aktivnosti koje provodi Europski klimatski pakt. Kako je 2022. Europska godina mladih, željeli su učenicima kroz radionice govoriti o odgovornom ponašanju prema planetu u svakodnevnom životu.


Vladimir Tomić Mosk: Hoće li u tom svijetu biti mjesta i za čovjeka?

„Ovaj je mural projekcija vizije budućnosti planeta u kojoj je uslijed čovjekova djelovanja ekosustav
morao biti izoliran pod staklenim zvonom kako bi bio zaštićen i spašen. Stablo kao simbol prirode
raste i prilagođava se novom okruženju, proizvodi svoju energiju te tako stvara nove uvjete za život.
Iako ne možemo predvidjeti put kojim će se priroda razvijati u novonastalim uvjetima, ona će
vjerojatno ipak preživjeti u nekom obliku. No trebamo se zapitati – pod koju cijenu i hoće li u tom
svijetu biti mjesta i za čovjeka?“, objasnio je umjetnik Vladimir Tomić – Mosk iz kolektiva Graffiti
na gradele.

– Treba reći da odgovorno ponašanje prema planetu ne znači ustezati se ili si nešto uskraćivati, već promišljati. Na primjer, ako idem u kupovinu, umjesto plastične vrećice mogu ponijeti višekratnu torbu, a ako je vani dan ne trebam paliti svjetlo. Dok perem zube mogu zatvoriti vodu, a stvar koju mogu upotrijebiti više puta neću baciti nakon jednog korištenja, rekla nam je Gordana Lalić.


Foto Europski klimatski pakt


Ovo je druga akcija ovog tipa Europskog klimatskog pakta u hrvatskim školama, prva je održana u Osijeku, a nakon Rijeke slijede Sisak i Zagreb.


Foto Europski klimatski pakt