Slijedi novi natječaj za zakup

Municipium otišao u povijest, na sudu dugovi od 370 tisuća kuna

Alenka Juričić Bukarica

Je li lockdown i kriza izazvana pandemijom korone zabila posljednji čavao posrnule ugostiteljske tvrtke? / Snimio Marko GRACIN

Je li lockdown i kriza izazvana pandemijom korone zabila posljednji čavao posrnule ugostiteljske tvrtke? / Snimio Marko GRACIN

Epilog je to priče o restoranu Municipium, jednom od najpoznatijih riječkih restorana koji je u Rijeci poslovao punih 20 godina pod vodstvom dugogodišnjeg ugostitelja Danka BorovineRIJEKA – Poslovni prostor na adresi Trg Riječke rezolucije 5, u kojem je donedavno poslovao restoran Municipium, bivši zakupac trenutačno prazni. Slijedi primopredaja prostora Gradu, a odmah potom objavit će se i natječaj za davanje ovog gradskog poslovnog prostora u najam. Epilog je to priče o restoranu Municipium, jednom od najpoznatijih riječkih restorana koji je u Rijeci poslovao punih 20 godina i to pod vodstvom dugogodišnjeg ugostitelja Danka Borovine. Municipium je, dakle, zatvoren i iseljava iz gradskog prostora, s obzirom na to da je stečaj Borovinine tvrtke Gubernaculum zaključen.


Danko Borovina / NL arhiva

Danko Borovina / NL arhivaPrema rješenju Trgovačkog suda u Rijeci od 9. veljače ove godine, stečajni je upravitelj podnio prijedlog za obustavu i zaključenje stečajnog postupka uz obrazloženje da stečajna masa nije dostatna za namirenje troškova stečajnog postupka i dospjelih obveza stečajne mase u iznosu od 85.618,51 kune. Pa je tako sud obustavio i zaključio stečaj Gubernaculuma koji je pokrenut lani u srpnju.


Raskid ugovora


Priča je, međutim, malo složenija i uključuje dugovanja prema Gradu i gradskim tvrkama, ali i dugovanja Grada prema Municipiju, odnosno Borovininim tvrtkama, priče o pogodovanju ovom riječkom ugostitelju i slično. Naime, sve je kulminiralo u posljednjim godinama s obzirom na to da se nakupilo oko 380.000 kuna duga prema Gradu i gradskim tvrtkama, dio kroz Gubernaculum.
S obzirom na dugove ugovor o zakupu za prostor restorana Municipium je raskinut, no restoran je nastavio raditi jer je trgovačko društvo Gubernaculum ustvari bilo u podzakupu, dok se kao zakupac vodio Danko Borovina i njegov obrt Korkyra.


Borovina: Preponosan sam na Municipium i Korkyru
– Pored svega toga pokušavali smo održavati određenu razinu i pokušali opstati. Sve u svemu, moram reći kako sam na Municipium preponosan jer je stvarno bio restoran koji je ugošćavao široku publiku i najrazličitija događanja. Ta fama da je Municipium bio samo za neki uski krug ljudi je nebuloza. On je posljednje vrijeme poslovao na način da si mogao doći i pojesti marendu za 40 kuna i ručak za 300 kuna. Ipak je to poslovanje od 20 godina. Usto smo radili i puno cateringa, i za tisuću ljudi. Može te netko voljeti ili ne, ali to su činjenice. Dvadeset sam godina vodio Municipium, a prije toga deset godina konobu Korkyra, koja je bila prva takva konoba u gradu. Isto tako, ponosan sam na to da sam prvi kao predsjednik Ceha ugostitelja Primorsko-goranske županije osmislio i pokrenuo humaniratnu Maškaranu jotu nakon čega su nas iz Grada tražili da pomognemo oko svih drugih manifestacija s kuhanjem u »velikim padelama«, naveo je Borovina.


Kako su nam u Gradu odgovorili nepodmireno dospjelo dugovanje naknade zakupnine i kamata za prostor u kojem je bio restoran u ovom trenutku iznosi 367.107,71 kunu, a za naplatu dugovanja vodi se sudski postupak. U 2019. je Grad pokrenuo ovršni postupak protiv Borovine, kao vlasnik obrta Korkyra, koji je formalno bio zakupac, radi isplate duga te predaje i ispražnjenja poslovnog prostora. Inače, Grad je bio prihvatio zahtjev Borovine, koji je ponudio zamjensko sredstvo osiguranja plaćanja, odnosno ponudio je umjesto bankarske garancije hipoteku na nekretnini koja se nalazi na otoku Korčuli i dan mu je rok da svu potrebnu dokumentaciju dostavi do 18. travnja 2019. godine, no to nije učinjeno.
U Gradu navode kako je, budući da je ugovor otkazan 17. siječnja 2017. i da je 18. travnja 2019. istekao rok za dostavu tražene potpune dokumentacije, Grad pokrenuo sudski postupak radi predaje i ispražnjenja prostora, no do danas nije uspio upisati založno pravo na ovoj nekretnini.


Otvaranje stečaja


Lani je u srpnju, dakle, nad Borovininim trgovačkim društvom Gubernaculum, koje je formalno bilo u podzakupu ovog gradskog prostora, otvoren stečaj čiji je stečajni upravitelj Alein Khan nastojao da se dio troškova kompenzira, a da se restoran održi na životu kako bi se povećala stečajna masa i s vremenom pokušalo namiriti vjerovnike.
– Međutim, dogodila se zabrana rada ugostiteljskih objekata u listopadu prošle godine s obzirom na epidemiološke mjere, zabranjen je rad ugostiteljskim objketima i u zatvorenim prostorima i na terasama te je bila omogućena samo dostava što je premali kapacitet za preživljavanje i u pozitivi, kamoli za sanaciju kada treba zaraditi nešto i za vraćanje dugova i pokrivanje troškova. Stoga je taj koncept o kojem smo lani razmišljali propao. Iako, po svim se parametrima godinu dana unazad stvarno moglo nešto napraviti da nije došlo do lockdowna. Barem bi se bilo riješilo dugove državi i radnicima, kazao nam je Khan. Dakle, korona je ustvari zabila posljednji čavao u lijes ove posrnule ugostiteljske priče.
Sam je restoran formalno prestao s radom 1. siječnja, dok će se repovi dugovanja Gradu od oko 370 tisuća kuna po sudovima vući još neko vrijeme.
Danko Borovina, vlasnik Municipiuma, komentirao je pak kako je stečaj okončan, da je je istekao ugovor s Gradom o zakupu, a ostalo je na sudu.


 Terasa restorana Municipium na Trgu 128. brigade već je dulje vrijeme zatvorena / Snimio Marko GRACIN

Terasa restorana Municipium na Trgu 128. brigade već je dulje vrijeme zatvorena / Snimio Marko GRACIN


 


Usponi i padovi


– Sve se drugo rješava na sudu i tu ne mogu puno reći jer je to stvar sudskih postupaka. Osporavam i dug mene osobno prema Gradu Rijeci. Sud je neke stvari uvažio te ćemo vidjeti kako će se situacija dalje razvijati. Inače, u vrijeme otvaranja stečaja firma koja je bila u podzakupu nije bila Gradu ništa dužna, a Grad je njoj bio dužan 100.000 kuna. U konačnici nismo našli zajednički jezik u rješavanju situacije, mi smo bili ponudili Gradu neko rješenje za nastavak suradnje, nismo se našli i to je to, kazao je riječki ugostitelj podsjetivši kako je Municipium s radom počeo 2001. godine.
– I možemo reći kako je to ugostiteljski objekt koji je najduže izdržao u gradskom prostoru. Definitivno. Najam prostora plaćali smo 17.500 kuna, plus 5.000 kuna za terasu, plus komunalnu naknadu, plus druge obaveze prema Gradu, što nas je mjesečno sve skupa koštalo 25.000 kuna, dodao je Borovina navodeći kako je restoran zapošljavao deset djelatnika.
Dodao je i kako svaki restoran ima uspona i padova, do 2008. su bili među top restoranima u Hrvatskoj, osvajali nagrade, no tada je došla gospodarska kriza koja je donijela prvi ozbiljan udar na ugostiteljstvo i pad prometa, reći će. Na to se nastavilo i povećanje PDV-a na 25 posto, a posljednji je čavao zabila koronakriza. U međuvremenu se nije uspjelo kreditom zatvoriti financijske dubioze, a što se tiče ugostiteljstva, došli su i neki novi trendovi u Rijeci i Municipium se jednostavno nije snašao.
Na prozivke kako mu je Grad pogodavao Borovina je odgovorio kako je Grad poduzeo sve mjere od ovrha na računu, postupka na sudu za ispražnjenje prostora, raskid ugovora…
– Sve su poduzeli, a sada ćemo vidjeti što će sud reći, zaključio je poznati riječki ugostitelj.