Dan svjesnosti o mucanju

Simpozij u Rijeci: ‘Mucanje pogađa 12 posto djece do četvrte godine’

Ingrid Šestan Kučić

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Uz riječko Sveučilište organizatori simpozija bili su i Sveučilište u Mostaru te Hrvatsko logopedsko društvo, a iznoseći najnovije spoznaje o problemu mucanja doc. dr. Jelčić Jakšić je istaknula da anksioznost ne uzrokoje mucanje, ali se može pojaviti vrlo brzo nakon pojave mucanja te ga može pogoršatiRIJEKA  Incidencija mucanja kod djece do četvrte godine je 12 posto, a oko 80 posto djece spontano se oporavi od mucanja koje započne u ranoj dobi – istaknula je docentica studija Logopedije Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Suzana Jelčić Jakšić na jučerašnjem simpoziju “Izrazi promjenu koju želiš” kojim je po prvi put u Rijeci obilježen Međunarodni dan svjesnosti o mucanju.


Uz riječko Sveučilište organizatori simpozija bili su i Sveučilište u Mostaru te Hrvatsko logopedsko društvo, a iznoseći najnovije spoznaje o problemu mucanja doc. dr. Jelčić Jakšić je istaknula da anksioznost ne uzrokoje mucanje, ali se može pojaviti vrlo brzo nakon pojave mucanja te ga može pogoršati.– Više od dva desetljeća radimo na tome da se stereotipi i neznanje o mucanju zamijene znanjem i razumijevanjem. Nove tehnologije i istraživanja pružili su nam neke od odgovora pa danas znamo da problem zahvaća više dječaka nego djevojčica, kao i da postoji obiteljska anamneza te mucanje češće prenose žene, kazala je doc. dr. Jelčić Jakšić.


Prvi put u Rijeci obilježen Dan svjesnosti o mucanju / Foto M. LEVAK

Prvi put u Rijeci obilježen Dan svjesnosti o mucanju / Foto M. LEVAK

Otvarajući simpozij prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Marta Žuvić osvrnula se na važnost osvještavanja i tretman mucanja, posebno u školskoj populaciji, jer ono u mnogočemu ograničava razvoj pojedinca.


– Ovaj se skup održava prvi puta u Rijeci, a nadamo se da će postati tradicionalan. Upisali smo već drugu generaciju budućih logopeda, a intenzivno radimo na akreditaciji diplomskog programa. Ovaj entuzijazam Logopedskog centra, kao i angažman naših djelatnika i suradnja s KBC-om Rijeka, s kojim smo otvorili izdvojenu Logopedsku ambulantu na Kampusu, govori o tome koliko želimo da Rijeka postane jedan novi centar logopedije u Hrvatskoj, poručila je prorektorica.


Darija Hercigonja Salamoni iz Hrvatskog logopedskog društva istaknula je pak da to udruženje broji 543 logopeda te da se radi na osnivanju komore logopeda. Osvrnula se i na manjak logopedskih stručnjaka u pojedinim dijelovima Hrvatske, posebno apostrofirajući otoke i manje sredine te je ustvrdila da su područje Zagreba i Zagrebačke županije najbolje pokriveni logopedskom uslugom.