Muke Ilovčana

Možemo: Zaključci Skupštine PGŽ o Mrtvaškoj se ne poštuju, znamo tko je odgovoran za eskalaciju

Damir Cupać

Orjen Petković i Morena Lekan Štiglić / Foto Marko Gracin

Orjen Petković i Morena Lekan Štiglić / Foto Marko Gracin

Možemo Rijeka će zbog problema u luci Mrtvaška tražiti utvrđivanje odgovornosti Županijske lučke uprave Mali Lošinj i njenog ravnatelja Filipa BalijeŽupanijski vijećnik Možemo Rijeka Orjen Petković izrazio je nezadovoljstvo zbog onoga što se događa s projektom izgradnje luke Mrtvaška na Lošinju, a kao glavnog krivca za muku koju preživljavaju stanovnici Ilovika naveo je ravnatelja Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filipa Baliju.


Rješavanje silom


– Krenuli radovi su radovi koji ne da nisu otklonili negativne posljedice na prometnu povezanost otoka, već su onemogućili i ovu minimalnu povezanost koja je nužna za normalan život otočana.


Stanovnici Ilovika prvo su samo dobili obavijest da izmjeste svoja vozila, potom je na molu podignuta ograda, a na kraju su čak poslani i zaštitari da spriječe iskrcavanje učenika na putu za školu.
Apsurdno je da se ide rušiti mol koji je nužan za povezanost, i to prije nego što se utvrde mogućnosti adekvatnog prometnog rješenja, što je, podsjećamo, također bilo u zaključcima izglasanim na Županijskoj skupštini.


Dakle, ne samo da se nije pokušalo pronaći rješenje za prometnu povezanost čime su se ignorirali zaključci Skupštine, već se stvar nastojala riješiti silom, uz odbijanje dijaloga, upozorio je Petković.


Dodao je da Možemo Rijeka traži utvrđivanje odgovornost ŽLU Mali Lošinj, počevši s ravnateljem Filipom Balijom.


– U suprotnom možemo zaključiti da podržavaju ili potiču da se takvim djelovanjem izigravaju zaključci Skupštine i blokira bilo kakva mogućnost dogovora.


Tek danas ujutro dobili smo obavijest da će se održati sastanak oko poštivanja zaključka Skupštine.


Međutim, to ne mijenja naš stav o načinu provođenja projekta jer se prvo krenulo u radove, s ogradama i zaštitarima, a kada je to dospjelo u medije – onda se odlučilo razgovarati.


Bilo bi razumno da se prvo našlo rješenje za normalno prometovanje otočana, a onda na temelju toga krenulo u daljnje radove, uvjeren je Petković.


Petković i županijska vijećnica Možemo Rijeka Morena Lekan Štiglić poručili su da se na ovakav način ne može kvalitetno razgovarati sa županijskom izvršnom vlašću, a i otežava se i mogućnost da Možemo Rijeka podrži prijedlog županijskoga proračuna.


Morali reagirati


– Prije nepuna dva tjedna na sjednici Županijske skupštine doneseni zaključci o nastavku projekta luka Mrtvaška kada je izglasano pet točaka, među kojima i zahtjev da Županijska lučka uprava (ŽLU) otkloni negativne posljedice na prometnu povezanost otoka Ilovika i otoka Lošinja za vrijeme izvođenja građevinskih radova.


Također se tražilo da ŽLU kao investitor pokrene razgovor sa svim uključenim akterima o načinu nastavka projekta koji bi zadovoljio interese lokalne zajednice.


Mi smo pristali na te zaključke jer smo smatrali da je to kompromis koji će ići na ruku svima, a da se projekt ne obustavlja.


Također, nismo prozivali za odgovornost za sve propuste i aljkavosti u dosadašnjem vođenju projekta jer nam je bilo važno da se problem riješi. Međutim, radi događaja u proteklih nekoliko dana moramo reagirati, izjavila je Lekan Štiglić.


Da štima svima podržava Možemo i Ilovčane


U povodu nepoštovanja zaključaka Skupštine PGŽ-a što se odnose na uređenje luke Mrtvaška priopćenjem su se oglasili nezavisni županijski vijećnici iz liste Da štima svima Iva Rinčić, Davor Štimac i Boris Popović.


Oni podupiru zahtjev vijećnika platforme Možemo! te apeliraju na hitno i neodložno utvrđivanje odgovornosti, posebno investitora ŽLU Mali Lošinj, na čelu s ravnateljem Filipom Balijom, zbog nepoštovanja zaključaka Skupštine.


“Upravo smo zbog sumnje, da bi se tako nešto moglo dogoditi, prilikom glasovanja na sjednici Skupštine PGŽ-a i bili suzdržani.


Kako smo već više puta naglašavali, nismo protiv projekta luke Mrtvaška, no izglasani zaključci nisu konkretni u smislu rješavanja ključnih problema mještana Ilovika, ne definiraju rokove, te ne utvrđuju odgovornost.


U prilog tome govore činjenice, da su nakon donošenja zaključaka započele pripreme za radove te postavljanje ograde, uz intervenciju zaštitara i policije, a da se prethodno nisu održali razgovori koji bi rezultirali rješenjem problema mještana”, navodi se u priopćenju uz napomenu kako su, na žalost, tek iz medija saznali da je u črtvrtak ujutro bez predstavnika MO-a Ilovik, održan sastanak koji nije rezultirao nikakvim rješenjem.