Luka Mrtvaška

Riječko Možemo zadovoljno što je Županijska skupština poslušala apel stanovnika Ilovika

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nažalost, ovo nije prvi put da se događaju veliki propusti koje se naknadno sanira i dorađuje. Sada takve dorade u pravilu koštaju, rekao je Orjen PetkovićŽupanijski vijećnici Možemo! Rijeka – Morena Lekan Štiglić i Orjen Petković – zadovoljni su što je županijsko predstavničko tijelo prihvatilo apel stanovnika otoka Ilovika koji traže izmjene projekta izgradnje luke Mrtvaška na Lošinju kako bi i dalje mogli koristiti brodsku liniju 311.


– Svjesni smo važnosti povezivanja Lošinjskog arhipelaga s ostalim kvarnerskim otocima te Dalmacijom. No, prilikom projektiranja zanemaren je vitalni interes stanovništva otoka Ilovika.


Stoga je prošlog četvrtka, između ostalog i na inicijativu Možemo! Rijeka, u dnevni red Županijske skupštine uvrštena točka o problematici koju projekt Mrtvaška uzrokuje Ilovčanima, a Županijska lučka uprava Mali Lošinj i Grad Mali Lošinj pozvani su poduzeti aktivnosti kojim bi se otklonile negativne posljedice na prometnu povezanost otoka Ilovika i Lošinja za vrijeme izvođenja građevinskih radova, podsjetila je Lekan Štiglić.
Dodala je da je ŽLU Mali Lošinj u suradnji s projektantom, stručnim nadzorom i izvođačem radova zadužen pokušati iznaći adekvatno prometno rješenje kako bi se skratio vremenski period izmještanja državne linije 311 i omogućilo pristajanje brodica za osobne potrebe.


Kompromisi


– Do konačnog prijedloga zaključaka došlo je nakon intenzivnih pregovora i oni su rezultat određenih kompromisa svih uključenih strana, ali su dobra ishodišna točka za sve daljnje aktivnosti koje se od glavnih aktera projekta Mrtvaška očekuju.


Županijska skupština, glasovima vijećnika doista različitih političkih opcija, izglasala je ove zaključke i time dala jasan nalog dionicima projekta da poduzmu sve aktivnosti potrebne da se iznađe prometno rješenje kako bi se državna linija 311 Ilovik – Mrtvaška čim prije ponovo uspostavila, a da se, pritom, nastavi i s izvođenjem projekta.


Zaključci možda nekima ne zvuče idealno i dovoljno »oštro«, međutim, nama nije bitna semantika, već to da se na problem Ilovčana jasno ukazalo. Sada je loptica na terenu investitora, a od njega očekujemo da nam u najkraćem mogućem roku predstavi rezultate, naglasila je Lekan Štiglić.


Orjen Petković pojasnio je da Možemo! pozdravlja nove projekte, ali ne po cijenu pada kvalitete života građana zbog brze, nepotpune i nekvalitetne pripreme projekta.


Alat za pritisak


– Problemi o kojima se u javnom prostoru govori još od početka radova mogli su se izbjeći boljim i potpunijim pripremnim radnjama. Nažalost, ovo nije prvi put da se događaju veliki propusti koje se naknadno sanira i dorađuje.


Sada takve dorade u pravilu koštaju značajne iznose i uzrokuju neugodnosti i probleme. Radit ćemo sve što možemo, u Skupštini i skupštinskim odborima, kako bi se budući projekti kvalitetno analizirali, uz pravu javnu raspravu, i dobro pripremili.


Izglasani zaključci daju nam u ruke alat kojim ćemo vršiti pritisak na investitora i izvođača te pratiti razvoj događaja, zaključio je Petković.