"Ne" ponavljanju slučaja zapadna Žabica

Možemo! Rijeka: Jedino javnom raspravom do budućnosti zemljišta Dječje bolnice Kantrida

Damir Cupać

Iva Davorija, Hana Paleka, Morena Lekan i Nebojša Zelič / Foto Marko Gracin

Iva Davorija, Hana Paleka, Morena Lekan i Nebojša Zelič / Foto Marko Gracin

Neka javna rasprava pokaže je li prodaja rješenje i ako dođe do promjene, gdje će se i u što uložiti prikupljena sredstva, rekao je Nebojša Zelič 


 


RIJEKA  Riječki ogranak Platforme Možemo! pozvao je gradsku vlast, javnost, zainetresiranu javnost, ali i političke stranke da omoguće javnu raspravu u vezi sa sudbinom vrijednog gradskog zemljišta na kojemu je danas Dječja bolnica Kantrida kako se ne bi dogodila opet zapadna Žabica kada je zemljište prodano bez ikakve rasprave.
– Na naše zahtjeve da se pokrene javna rasprava u vezi s ovim pitanjem gradonačelnik Marko Filipović poručio je da je namjena zemljišta već zacrtana u GUP-u, a ona je zdravstveni turizam. Rekao je i da bi izmjene GUP-a bile dugotrajne. Ne slažemo se s takvim argumentima. Neka javna rasprava pokaže je li prodaja rješenje i ako dođe do promjene, gdje će se i u što uložiti prikupljena sredstva. Pozivam sve političke stranke, a posebno kolege iz HDZ-a, da se aktiviraju po ovom pitanju. A ne da kao u slučaju zapadne Žabice dovedu državne tajnike i druge ljude dva dana prije glasanja na sjednicu odbora Gradskog vijeća, izjavio je gradski vijećnik Možemo! Nebojša Zelič.


 


Nitko ne zna, ako dođe do prodaje, u što će se novac uložiti


 


Njegova kolegica iz Gradskog vijeća Iva Davorija podsjetila je da je Možemo prije više od mjesec dana otvorio ovu temu, ali da odgovarajućeg odgovora nema.


– Riječ je o budućnosti vrlo atraktivnog zemljišta koje će se osloboditi nakon preseljenja Dječje bolnice Kantrida. Želimo dijalog i javnu raspravu o budućnosti tog prostora jer bi na prvom mjestu, kada je riječ o budućoj namjeni, trebale biti potrebe građana. Nitko ne zna, ako dođe do prodaje, u što će se novac uložiti. I zato je potrebna javna rasprava kako bi svi zajedno dobili odgovore na tako važna pitanja, upozorila je Davorija.


Hana Paleka pojasnila je da je i te kako bitno u što će se uložiti novac od prodaje zemljišta ako se to dogodi.


– Imali smo takvu situaciju sa Žabicom i ovaj put treba sve napraviti da se ne dogodi prodaja preko noći, a bez javne rasprave. Naše je mišljenje da se taj prostor može iskoristiti za niz socijalnih i zdravstvenih potreba građana. I zato se zalažemo za model višekružnog savjetovanja, uvjerena je Paleka.


 


PGŽ se treba uključiti u financiranje Lopače


 


Županijska vijećnica Možemo Morena Lekan ocijenila je da je neophodno financijsko uključivanje Primorsko-goranske županije u specijalnu bolnicu Lopača.


– U Lopači se liječe pacijenti iz cijele Primorsko-goranske županije i zato bi Grad Rijeka i PGŽ trebali sjesti za stol i dogovoriti model sufinanciranja, predložila je Lekan.


Na pitanje hoće li podržati povećanje plaće gradonačelnika na sjednici Gradskog vijeća, Zelič je pojasnio da ima argumenata za povećanja, ali i protiv takvog prijedloga te da će Možemo konačnu odluku donijeti na sjednici Gradskog vijeća.