Davorija i Zelič

Platforma Možemo je protiv smanjenja prireza u Rijeci. Evo njihove argumentacije

Jakov Kršovnik

Nebojša Zelič i Iva Davorija / Foto: V. KARUZA

Nebojša Zelič i Iva Davorija / Foto: V. KARUZA

Odluka o smanjenju prireza za 1 posto neće doprinijeti ničemu osim manjim sredstvima u gradskom proračunu, koji je i tako već siromašan i nategnut, kaže Iva Davorija

RIJEKA – Iva Davorija i Nebojša Zelič, vijećnici platforme Možemo u riječkom Gradskom vijeću, kažu da su protiv prijedloga riječkog gradonačelnika da se stopa prireza u porezu na dohodak smanji za jedan postotni poen, sa sadašnjih 15 posto na 14 posto od 1. siječnja 2022. Odluka je prvi korak u najavljenom planu riječkog gradonačelnika da se prirez do 2025. godine smanji s 15 na 10 posto, a o ovoj će se odluci glasati sutra na sjednici Gradskog vijeća.


Iva Davorija kaže da je ona protiv odluke jer ju smatra populističkom.


– Odluka o smanjenju prireza za jedan postotni poen posto neće doprinijeti ničemu osim manjim sredstvima u gradskom proračunu, koji je i tako već siromašan i nategnut. Imali smo pandemiju i trebalo je odgovoriti na izazove. Također, kad govorimo o poreznom rasterećenju, obično se svi tome veselimo. No, kad malo stanemo, vidimo da svi koji imaju primanja niža od prosječnih, ili imaju velike osobne odbitke od poreza, ovu mjeru neće osjetiti, a ostali s većim primanjima će dobiti samo oko 7 kuna više mjesečno.. A ukupno će u gradskom proračunu biti manjak od oko 4 milijuna kuna, koji su itekako potrebni, rekla je Iva Davorija na tiskovnoj konferenciji.


Nebojša Zelič je kazao kako ga čudi da vlast koja ističe da je socijaldemokratska provodi ovu mjeru.


– Socijaldemokracija bi se trebala temeljiti na načelima solidarnosti i progresivnosti. To zahtijeva da oni koji imaju veća primanja imaju i veća davanja, da bi se moglo osigurati kvalitetne i dostupne javne usluge svima, neovisno o njihovim primanjima. Ova mjera je suprotna tome, jer ćemo ustvari ostati bez javnih sredstava za financiranje javnih usluga, a mjeru će osjetiti tek oni s vrlo visokim primanjima. Ova mjera je iracionalna i nije u skladu s društvenom pravednosti, koju bi socijaldemokratska vlast trebala promovirati, kazao je Zelič.


Vijećnici Možemo su na tiskovnoj konferenciji spomenuli i da su protiv odluke o smanjenju prireza jer ju građani neće značajnije osjetiti. Stoga smo pitali bi li podržali potpuno ukidanje prireza u Rijeci, kako bi više novca ostalo građanima. Nebojša Zelič kaže da nisu za ukidanje prireza.


– Vrlo je teško govoriti o tome izvan konteksta. Prisjetimo se da je ovih 15 posto uvedeno u vrijeme krize 2008. godine, a ni sada baš nemamo pokazatelje da će kriza prestati.


Kad bi se možda desilo da su gospodarske okolnosti izvrsne i kad bismo mi bili neka vrlo bogata država, onda bismo mogli pričati o ukidanju prireza, odgovorio je Zelič.