Lokalni izbori

Možemo! napokon odlučilo o kandidatu za riječkog gradonačelnika, to je Nebojša Zelič

Damir Cupać

U političkom prostoru sazrelo je vrijeme da se u politiku uključe i pojedinci i pojedinke koji su uvjereni da je moguće unaprijediti politički sustav uvođenjem nove kulture političke komunikacijeRIJEKA – Lokalna grupa političke platforme Možemo!, Možemo! Rijeka, kandidirat će dosadašnjeg koordinatora lokalne grupe i člana Inicijativnog odbora političke stranke Možemo! Nebojšu Zeliča kao kandidata za riječkoga gradonačelnika. Očekivalo se da će se tako nešto dogoditi s obzirom da je prije nekoliko mjeseci pukla politička koalicija Možemo i Radničke fronte i to upravo nakon što je Katarina Peović objavila kandidaturu za gradonačelnicu Rijeke.


Prilika i odgovornost


– U politici je rijetkost dobiti priliku stvarati nešto u što se istinski vjeruje, s ljudima kojima se vjeruje. Dobio sam takvu priliku kada sam imao sreću biti uključen u stvaranje stranke Možemo! i ponovo sada, za ove lokalne izbore, s ljudima koji su odlučili pokrenuti Možemo! u Rijeci. Takve prilike zahtijevaju i preuzimanje odgovornosti. U ovom slučaju, preuzimanje odgovornosti kandidature za riječkoga gradonačelnika. Smatram da je u hrvatskom političkom prostoru sazrelo vrijeme da se u politiku uključe i pojedinci i pojedinke koji su uvjereni da je moguće unaprijediti politički sustav uvođenjem nove kulture političke komunikacije i novog načina političkog djelovanja temeljenog na aktivnom građanstvu i građanskoj participaciji te da je moguće djelovati na postojeći politički okvir obilježen velikim nepovjerenjem zbog korupcije, klijentelizma, strančarenja i izgrađenog dojma o nemogućnosti alternativnog političkog djelovanja i toliko potrebne promjene u sustavu javne vlasti, navodi razloge kandidature Zelič.


Stoljeće gradova


On dodaje da je jedan od razloga za kandidaturu i činjenica da Možemo! Rijeka smatra lokalnu vlast iznimno važnom.
– Hrvatska je snažno centralizirana zemlja, ali to će se morati mijenjati. Moramo ići k tome da su jedinice lokalne samouprave osposobljene bolje upravljati lokalnim razvojem i pružati kvalitetne javne usluge na lokalnoj razini. Rijeka treba biti mjesto na kojem ključa individualna kreativnost i u kojem se učvršćuje osjećaj zajednice, mjesto gdje se ostvaruje građanstvo sa svim svojim značajkama – angažmanom, solidarnošću, tolerancijom i demokracijom. Ako je 20. stoljeće bilo stoljeće država, 21. stoljeće je stoljeće gradova. Gradovi se umrežavaju lakše nego države, lakše preuzimaju inovacije koje vide u drugim gradovima i lakše uključuju građane u odlučivanje. Rijeka treba i može biti grad koji u tome predvodi. Znam da će to na lokalnim izborima prepoznati i naši birači koji s nama dijele zamor i razočaranje dosadašnjim obrascima političkog djelovanja«, kazao je Zelič.


Etika i filozofija politike


Nebojša Zelič rođen je 1980. godine. Predstojnik je Centra za studije mira i konflikata na riječkom sveučilištu, a kao docent na Filozofskom fakultetu u Rijeci predaje kolegije vezane uz etiku i filozofiju politike. U znanstvenom radu bavi se pitanjima političke legitimnosti i društvene nejednakosti. Bio je aktivan u nizu inicijativa i organizaciji javnih događaja za što je dobio i nagradu za popularizaciju znanosti. Dobitnik je nagrade za Knjigu godine »Krunoslav Sukić« za knjigu »Vjera u dijalog: sekularno i religijsko u razgovoru« 2018. godine. Član je koordinacije Možemo! od samoga početka stranke.