Udruga Specijalne policije Ajkula

“More spaja – 30 godina zajedno”: U subotu čišćenje podmorja duž Riječkog lukobrana

Sanja Gašpert

Akciju su najavili predstavnici Ajkula, Lučke uprave i PGŽ-a / Foto Mateo LEVAK

Akciju su najavili predstavnici Ajkula, Lučke uprave i PGŽ-a / Foto Mateo LEVAK

U akciji će sudjelovati veliki broj ronioca iz Slovenije i Hrvatske, pa tako i iz Dubrovnika, Zagreba, Kutine, Siska, Osijeka i Rijeke te uistinu možemo reći da nas more spaja, rekao je PrpićRIJEKA – Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula nastavlja s provedbom svog višegodišnjeg projekta pod nazivom »More spaja – 30 godina zajedno«, kojem je cilj provesti ekološku akciju čišćenja podmorja duž Riječkog lukobrana, a ove će godine ova već tradicionalna ekološka akcija biti održana u subotu, 17. lipnja, na Molo longu, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik USPDR-a Ajkula Perica Prpić.


– Akciju smo nazvali »More spaja – 30 godina zajedno« jer se ove godine u Hrvatskoj obilježava trideset godina osnutka županija, gradova i općina. Također, ovogodišnjom ćemo akcijom obilježiti i dvadeset godina od dolaska pape Ivana Pavla II. u Rijeku. Upravo je naša Udruga na moru, kopnu i iz zraka osiguravala Papin dolazak u Rijeku, a poznato je da je Papa u naš grad stigao katamaranom do lukobrana. Stalno se ističe da je turizam jedna od osnovnih grana gospodarstva, pa tako mi razvoju i promociji turizma želimo pridonijeti i ovom akcijom, odnosno čišćim podmorjem. U akciji će sudjelovati veliki broj ronioca iz Slovenije i Hrvatske, pa tako i iz Dubrovnika, Zagreba, Kutine, Siska, Osijeka i Rijeke te uistinu možemo reći da nas more spaja, rekao je Prpić, dodajući da se projekt provodi uz pokroviteljstvo Lučke uprave Rijeka, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva hrvatskih branitelja, a podršku su dali i riječki te vatrogasci iz Opatije, Crikvenice i Zagreba, kao i pripadnici civilne zaštite, Policije i Hrvatske vojske.


Akcija će u subotu početi već u osam sati okupljanjem sudionika, slijede pozdravni govori, kao i blagoslov ronioca od strane policijskog kapelana, od 10 sati je zaron ronioca u more, a u podne je podjela zahvalnica uz ručak koji će sudionicima akcije podijeliti članovi i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Rijeka. Prikupljeni otpad odvest će djelatnici KD-a Čistoća.
Pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Rijeka za komercijalne i operativne poslove Ivan Jakšić istaknuo je da je ovo jedan od većih projekata na riječkom području te da Lučka uprava projekt provodi već godinama. Projekt od njegovih početaka provodi i Primorsko-goranska županija, a ove je godine za akciju Županija osigurala tri tisuće eura. Savjetnik za razvoj civilnog društva PGŽ-a Zlatko Mihelec istaknuo je da ovaj projekt uistinu spaja cijelu Hrvatsku.