Seminar

Mons. Uzinić: Sinoda je izgradnja zajedništva

Mirjana Grce

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U Katoličkoj osnovnoj školi »Josip Pavlišić« održan Teološko-pastoralni seminar Riječke metropolije»Oblici i izazovi sinodalne Crkve« bila je tema Teološko-pastoralnog seminara Riječke metropolije, koji je jučer u organizaciji Metropolitanskog pastoralnog instituta održan u prostoru Katoličke osnovne škole »Josip Pavlišić« okupivši svećenike, redovnike i redovnice, vjeroučitelje i katehete te vjernike laike s područja Riječke metropolije.


– Neka nam sinodalnost postane način našeg života, ophođenja s drugima. Sinodalnost nije ideja, već konkretni zajednički hod svih nas koji smo Kristovi. Sinoda je izgradnja zajedništva, rekao je mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor pozdravljajući skup i uime mons. dr. Ivana Devčića, riječkog nadbiskupa metropolita i drugih biskupa Riječke metropolije.


Dr. Branko Murić izlagao je o Ekleziološkim temeljima sinodalnosti prema Drugom vatikanskom koncilu, u tome izdvajajući pogled pape Franje, koji je Sinodu pokrenuo. Rekao je da Papa nudi reformu Crkve u misionarskom ključu, da u središte stavlja narod Božji – vraća se slici Crkve kao naroda Božjeg, da je za papu Franju reforma mentaliteta ključna reforma Crkve.
Među ostalim poručio je da od slike naroda Božjeg treba krenuti da bi se shvatilo sinodalnost. O konkretnim oblicima sinodalne Crkve izlagao je mr. Mario Gerić prije svega rekavši da je ideja sinodalnosti ključni pojam pontifikata pape Franje.


Izrazio je nadu da će sinodalnost pomalo prelaziti u životni stil različitih crkvenih ustanova i svih članova Crkve, da će rasti suodgovornost članova Crkve za život i poslanje Crkve. Zbog toga je istaknuo važnost mjesne crkve kao prirodnog mjesta, osnovne razine konkretizacije sinodalnosti u svakodnevnici.


Dr. Denis Barić predstavio je iskustvo Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, a prof. dr. Nikola Vranješ govorio je o temi »Klerikalizam i laicističko nametanje«. Na skupu su također predstavljena dosadašnja iskustva sinodalnog puta u biskupijama Riječke metropolije – Dario Perković, mag. theol. izložio je o tom iskustvu u Riječkoj nadbiskupiji, mr. Ilija Jakovljević u Porečkoj i Pulskoj biskupiji, Dražena Rubčić, mag. theol. i Franje Puškarić, mag. theol. u Gospićko-senjskoj biskupiji, a vlč. Josip Karabaić u Krčkoj biskupiji. Također, Nebojša Stevanović, mag. theol. izlagao je o temi »Sabornost – Iskustvo sinodalnosti Pravoslavne Crkve, a dr. Enoh Šeba o temi »Sinodalnost protestantskih Crkava«.