12. nacionalna izložba

[email protected]: Kreativni mladi ljudi, inovatori iz cijele Hrvatske zavladali Kastvom

Slavica Kleva

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir ŠkomrljKASTAV – Pametni kreativni mladi ljudi, inovatori iz cijele Hrvatske okupirali su Školsku sportsku dvoranu Matija Katalinić u Kastvu čime je zapravo i otvorena dvanaesta po redu Nacionalna izložba mladih inovatora i tehničkog stvaralaštva mladih.


Uz glazbenu podlogu “veselih učitelja” Glazbenog odjela koji djeluje pri kastavskoj OŠ Milana Brozovića i pozdravnu riječ Kazimira Mihića ispred Saveza inovatora Primorsko-goranske županije, svečanom otvorenju prisustvovali su čelnici gradske uprave Kastva koji su i domaćini izložbe, Bakra, Općine Matulji, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, predstavnici HBOR-a, Saveza inovatora Zagreb i mnogi drugi uzvanici.


Velik broj boksova zauzeli su mladi inovatori iz cijele Hrvatske, riječ je o izložbi najboljih radova mladih inovatora. Ove godine prihvaćen je nastup i prezentacija 55 izložaka iz Osječko-baranske županije, Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba, Požeško-slavonske, Koprivničko-križevačke, Primorsko-goranske. Ove godine na izložbi sudjeluju i gosti iz Bačke Palanke.

Specifičnost je i ove godine organizacija niz radionica, a najveću pozornost znatiželjnika je privukao boks s poligonom za letenje DRON-om. Potvrdio nam je to i sam Filip Glogoški ispred Centra tehničke kulture iz Osijeka koji je pokazivao vještine upravljanja racing dronom, namijenjen utrkama dronova. Želimo djeci približiti način funkcioniranja letenja dronom kroz praksu, jer kako nam je pojasnio učenik Glogoški, teorija je malo teža za svladavanje.


Desetak metara dalje izložba nekih “starih uređaja”, no, spremno su uskočile pojasniti učenice Prve sušačke hrvatske gimnazije Laura Palačinović, Jelena Braut i Ana Šlipogor, da je riječ je o učilima kojima su se služili učenici ali “samo” prije stotinjak i više godina.Aparatura za Tesline struje, elektroskop star najmanje stotinu godina, potenciometar, stari kompas, predmeti su koji doista mame svojom izvornošću i patinom, a nije zapravo prošlo puno godina kada su se neki drugi đaci tim spravama služili u učionicama.Edin Merdanović, učenik Elektroindustrijske i obrtničke škole u Rijeci, ozbiljno odgovara na pitanja zainteresiranim posjetiteljima kako radi 3D printer za koji je “zadužen” na izložbi. Objašnjava i praktično demonstrira u nekoliko rečenica kako se na “krevetu za zagrijavanje postavi predmet spreman za printanje, potom se sve oblikuje u binarni kod, pa uz pomoć kompjutora šalju naredbe printeru, koji obrađuje predmet, pretvara u koordinator i potom je spremno printanje.Dakako, proces je daleko složeniji nego li smo uspjeli uhvatiti objašnjavanje faza zainteresiranim posjetiteljima, a koje prethode gotovom proizvodu.


Zanimljivi su izložbeni radovi koje su predstavili mladi inovatori iz Zajednice tehničke kulture Grada Požege. Učenici Marta Hac i Roko Puljašić predstavili su uređaj za drobljenje ječmenog i pšeničnog slada.Ističu njegove inovativne vrijednosti, kažu da je dobra energetska iskoristivost, namijenjen je za kućnu uporabu i male pivnice, dobra zaštita od mogućeg izvora opasnosti te posjeduje dvodjelno kućište s mogućnošću podešavanja osnog razmaka.


Cilj ovog uređaja je kažu nam uglas, obrada ječmenog i pšeničnog slada kao cjelovite žitarice. No, suvremen način života i razvoj pivske industrije cjelovite žitarice su zamijenjene rafiniranim koje su zbog postupka obrade izgubile brojna vrijedna svojstva.