Smotra na Korzu

Team work days 2022.: Učeničke zadruge predstavile ukrase, nakit, ekološku kozmetiku, odjeću i slastice

Vladimir Mrvoš

Pobjednici - učenička zadruga Maslačak / Snimio Vladimir MRVOŠ

Pobjednici - učenička zadruga Maslačak / Snimio Vladimir MRVOŠ

U smotri na Korzu sudjelovalo je čak 39 učeničkih od postojećih 49 zadruga iz PGŽ-a, s više od 300 sudionikaRIJEKA  Omiljeni dječji roman “Vlak u snijegu” i istoimeni film govori o “mladim zadrugarima” koji iz Velikog sela putuju u Zagreb i na povratku kući dožive snježnu mećavu pa moraju složno raditi da bi se vratili kući. Srećom po mlade zadrugare iz cijele Primorsko-goranske županije koji su danas na Korzu imali svoju smotru, bio je lijep i sunčan dan. U smotri na Korzu sudjelovalo je čak 39 učeničkih od postojećih 49 zadruga iz PGŽ-a, s više od 300 sudionika. Domaćin ovogodišnje 21. žu­panijske smotre učeničkih zadruga, bila je OŠ Zvonka Ca­ra iz Crikvenice. Šetači na Korzu, ujedno i posjetite­lji smotre, su mogli kupiti neke od učeničkih radova. Našlo se tamo brojnih ukrasnih predmeta za zidove kućanstva, zdjele i nakit od ekološkog materijala, ekološka kozmetika, ali i rapska torta i “bronhi liker”, koji su učenici sami napravili.

Foto galerija: Team work days 2022. - smotra učeničkih zadruga na Korzu Foto: Vladimir Mrvoš
U hrvatskim se školama učeničko zadrugarstvo njeguje od 19. stoljeća, a sadašnja Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva (HUUZ) osnovana je u lipnju 2006. godine. Ona njeguje dugu i bogatu tradiciju učeničkog zadrugarstva, a u nju je učlanjeno 651 učeničke zadruge iz cijele Hrvatske. Učeničke zadruge djeluju pri osnovnim i srednjim školama te posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama kao jedine proizvodne izvannastavne aktivnosti, a bave se poljoprivrednom proizvodnjom, izradom uporabnih i ukrasnih predmeta, njeguju narodno umijeće, rukotvorstvo i stare zanate. Na Korzu na županijskoj smotri
pod nazivom Team work days 2022. predstavile su se učeničke zadruge s područja Primorsko-goranske županije s ciljem plasmana na Državnu smotru učeničkih zadruga Republike Hrvatske koja će se održati od 27. do 30. rujna 2022. u Vinkovcima. Pobjednik smotre je učenička zadruga Maslačak katoličke škole OŠ Josip Pavlišić iz Rijeke.– Bila je to javna prezentacija projektnih aktivnosti koje Zajednica tehničke kulture Rijeka provodi s učeničkim zadruga Primorsko-goranske županije, a kroz koju se želi pojačati inovacijski impuls mladih na polju izobrazbe i pripreme mladih za njihov ulazak na tržište rada i poduzetništva, kaže Kazimir Mihić, tajnik Zajednice tehničke kulture Rijeka, te napominje da za razliku od prošlih godina kada su se takve manifestacije održavale u školskim dvoranama ili dvorištima škola “zadrugari” su ove godine izašli na Korzo i bio je to pun pogodak.
Osim zadrugara, na Korzu su bila postavljena i dva sportska igrališta, za košarku i odbojku, gdje su mladi sportaši pokazali svoje vještine. Prezentacija ko­šarke održana je u organizaciji Ko­šarkaškog saveza Grada Rijeke, a odbojke u orga­nizaciji Odbojkaške aka­demije Petica, u ovoj zanimljivoj suradnji sporta i tehničke kulture, zapravo najvećem događanju u tehničkoj kulturi ove go­dine.


Silvana Šebalj-Mačkić ravnateljica Osnovne škole “Petar Zrinski” Čabar i voditeljica učeničke zadruge Mrav, te organizatorica u ime učeničkih zadruga s područja Primorsko-goranske županije, bila je izuzetno zadovoljna ovogodišnjom manifestacijom i napominje da su zapravo sve zadruge pobjednici jer su pokazali originalnost i inovativnost.


– Iako je pobijedila učenička zadruga Maslačak, vrlo blizu su im bili zadrugari Eugenijalci iz OŠ Eugen Kumičić Rijeka, odlučilo je samo par bodova, rekla nam je Šebalj-Mačkić.


Domagoj Bajtal i Martina Švarbić iz Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, bili su ugodno iznenađeni brojem učeničkih zadruga predstavljenim na Korzu i potvrdili su da je riječka prezentacija najmasovnija u Hrvatskoj, a da izlazak na Korzo pravi način da se učeničko zadrugarstvo prikaže široj javnosti.


Zajednica tehničke kulture Rijeka je 2020. godine u su­radnji s Podružnicom učenič­kih zadruga PGŽ-a pokrenu­la projekt »Team work days«, a projektne aktivnosti su te godine trebale biti održa­ne pod okriljem EPK-a, me­đutim, zbog epidemiološke situacije, aktivnosti su bile otkazane. S obzirom na to da je ove godine Rijeka proglašena eu­ropskim gradom sporta, že­lja projektnog tima bila je da mladi polaznici projekta »Te­am work days« aktivno do­prinesu ovoj sportskoj tituli izradom medalja za sportska priznanja u prihvatljivim teh­nikama.