Novi dok

Mirela Marunić protiv širenja operativne zone Viktora Lenca prema Žurkovu

Barbara Čalušić

Alan Sanković, Mirela Marunić i Marko Boras Mandić

Alan Sanković, Mirela Marunić i Marko Boras Mandić

Mještani Kostrene zaslužuju znati što im se planira raditi u dvorištu, poručuje Mirela MarunićMirela Marunić, kandidatkinja za načelnicu Općine Kostrena Unije Kvarnera i Akcije mladih upozorila je kako je Kostrenjane, a osobito one koji stanuju na Vrhu Martinšćice i Žurkovu uznemirila vijest o dolasku novog doka u brodogradilište Viktor Lenac.


– Govori se o novom doku koji je neophodan za održivo poslovanje brodogradilišta, ali brine činjenica da se opet planira instalirati polovni objekt koji je dugo van funkcije i čija bi se rekonstrukcija navodno obavljala u samom brodogradilištu.


Naravno da brodogradilište time želi pojefiniti invensticiju, ali ono što mene zanima ide li takvo postupanje na štetu Kostrene. Toliko je nerazjašnjenih pitanja i stoga je briga mještana razumljiva.
Jedini podatak o novom Doku 11 dobili smo iz medija koji tvrde da Lenac nabavlja dok od 280 metara koji će moći servisirati veće kontejneraše i LNG brodove pa se postavlja pitanje što je s operativnom zonom i da li će se tražiti izmjena Prostornog plana od Općine Kostrene?


Za nas je proširenje istog neprihvatljivo i poručujem da sam izrazito protiv bilo kakvog širenja operativne zone brodogradilišta prema Uvali Žurkovo kao što mi je i neprihvatljiva trenutna lokacija Doka 11, ističe Marunić i dodaje kako Lenac čini dosta napora za povećanje ekološki prihvatljivijih radnji, ali Kostrenjani imaju još čitav niz primjedbi.


Prema njezinom mišljenju, potrebno je još puno dijaloga za suživot.


– Ističem kako nisam protiv razvoja brodogradilišta, ali nisam dobila dojam da smo kao zainteresirana javnost u ovom trenutku dobili dovoljno informacija kako bismo imali pravi uvid u planove Lenca.


Mještani Kostrene zaslužuju znati što im se planira raditi u dvorištu, poručuje Marunić.


Marko Boras Mandić, kandidat za župana Unije Kvarnera i Akcije mladih, mišljenja je da je prije nabavke doka potrebno je u potpunosti informirati zainteresiranu javnost, a tu prvenstveno misl na stanovnike Kostrene, Pećina i Vežice.


– Naravno da je svima bitno svako radno mjesto, ali samo pod uvjetom da nove tehnologije ne smanjuju kvalitetu života na određenom području. Zbog toga ću se zalagati da se kod ovakvih namjera uvede institut referenduma kako bi građani bili u prilici izjasniti se.


Nikad ne smijemo prihvatiti da se o ovako bitnim temama razgovara daleko od javnosti i da se netransparentno donose odluke koje bitno utječu na svakog pojedinca i zajednicu u cjelini, zaključuje Boras Mandić.