Primjer

Ministrica kulture nahvalila projekt Putovima Frankopana, evo što ju je toliko oduševilo

Sanja Gašpert

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pohvalila nastojanja Primorsko-goranske županije da obnovi i revitalizira frankopanske objektePutovima Frankopana primjer je projekta koji je realno planiran i uspješno realiziran, pohvalila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek projekt Primorsko-goranske županije koji su joj na sastanku u Ministarstvu kulture predstavili primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić.


Ministrica je izrazila spremnost da Ministarstvo kulture nastavi s podrškom ovom projektu posebno u svjetlu suradnje koju je župan najavio sa susjednim županijama, Karlovačkom i Ličko-senjskom te Međimurskom županijom, u kojima su također Frankopani i Zrinski ostavili trag.


Kako je rekao župan Zlatko Komadina, cilj je Primorsko-goranske županije, nakon obnove frankopanskih objekata i programa te Interpretacijskih centara, priču o Frankopanima dignuti na nacionalnu razinu.
Ministrica Obuljen Koržinek predložila je da upravo Primorsko-goranska županija sa svojim Frankopanima bude pilot projekt kroz koji bi Ministarstvo kulture financiralo organizaciju različitih kulturnih programa u manjim sredinama namijenjenih mještanima, a u turističkoj sezoni i turistima.


Tema sastanka bila je i obnova Guvernerove palače, za što je Primorsko-goranska županija pripremila svu dokumentaciju i prijavila projekt za sufinanciranje iz Mehanizma za oporavak i otpornost ili drugih programa unutar financijske perspektive 2021.-2027.


Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je svjesna značaja Guvernerove palače i nastojat će pomoći u pronalaženju sredstava za obnovu, kako je rekla, jedne od najreprezentativnijih povijesnih građevina u Rijeci.


Župan Komadina pozvao je ministricu i njezine suradnike u posjet Primorsko-goranskoj županiji, u obilazak Interpretacijskih centara projekta Putovima Frankopana, a dogovoren je i nastavak komunikacije kroz sastanke stručnih službi Ministarstva i Županije vezano za zaključke ovog sastanka.