Ministar u Rijeci

Vili Beroš na gradilištu nove bolnice na Sušaku:  “Druga faza trebala bi biti okončana do kraja travnja 2022.”

Barbara Čalušić

Vili Beroš na gradilištu nove bolnice na Sušaku / Foto Marko GRACIN

Vili Beroš na gradilištu nove bolnice na Sušaku / Foto Marko GRACIN

'Ako bude sve po predviđanjima, a moglo bi biti, jer su mi izvođači radova rekli da ih ni korona-kriza, ni protuepidemijske mjere, nisu spriječili u dinamici poslova. Stoga ako bude sreće, do kraja četvrtog mjeseca 2022. godine bila bi gotova i druga faza nove riječke bolnice nakon koje nam predstoji treća faza', rekao je BerošRIJEKA  Devet mjeseci od početka radova na novoj bolnici na Sušaku, zgrada buduće bolnice za majku i dijete, višeetažno parkiralište i termoenergetski blok polako dobivaju svoje obrise, a kako je danas u svom posjetu Kliničkom bolničkom centru Rijeka najavio ministar zdravstva Vili Beroš, druga od sveukupno tri faze nove riječke bolnice trebala bi biti gotova do kraja četvrtog mjeseca 2022. godine.


 


Beroš je istaknuo kako je u protekle četiri godine u riječku bolnicu uloženo više od milijardu kuna, od čega je za projekt nove bolnice sveukupno izdvojeno 875 milijuna kuna.
 


– Nema većeg zadovoljstva jednom ministru zdravstva nego biti ispred ovakve nove infrastukturne građevine koja je velik iskorak, koja nudi jednu novu kvalitetu pružanju kvalitetne i dostupne usluge građanima Rijeke, Primorsko-goranske županije i ovog dijela zemlje. Treba reći da je ovo najveći kapitalni investicijski događaj u zdravstvenom segmentu kojeg je hrvatska Vlada omogućila. Priča traje od 2016. godine kada smo svjedočili prvoj fazi odnosno pripremnim radovima i stvaranju Objedinjenog hitnog bolničkog prijema i drugoj fazi koja je pred nama, a gdje imamo izgradnju bolnice za majku i dijete, termoenergetski blok te izgradnju parkirališta. Nakon toga, ako bude sve po predviđanjima, a moglo bi biti, jer su mi izvođači radova rekli da ih ni korona-kriza, ni protuepidemijske mjere, nisu spriječili u dinamici poslova. Stoga ako bude sreće, do kraja četvrtog mjeseca 2022. godine bila bi gotova i druga faza nove riječke bolnice nakon koje nam predstoji treća faza. Tijekom ovih godina zahvaljujući aktivnostima Vlade izdvojeno je preko milijardu kuna u ovaj zdravstveni segment u Rijeci i to otprilike 875 milijuna kuna za infrastrukturne radove, a ostalo je ulaganje u u medicinsku opremu i tehnički aspekte, rekao je Beroš. 


Prema njegovim riječima, radi se o vrlo vrijednoj investiciji čiji značaj treba promatrati i u kontekstu nedavong potresa u Zagrebu koji je oštetio zagrebačke bolničke zgrade koje, kako kaže Beroš, datiraju iz prošlih vremena. Istaknuo je da su iskoraci poput gradnje suvremenih bolnica nužni za Hrvatsku zbog čega se i dalje treba razmišljati o načinu i mogućnostima gradnje novih bolnica.


– Zato zahvaljujem svima koji su promišljali ovako velik projekt i koji od početka sudjeluju u njegovoj realizaciji i koji će ga dovesti do kraja. Zahvaljujem i podršci onih koji nisu iz zdravstvenog segmenta, poput kolege ministra Butkovića, koji je suportirao ovaj projekt i nastojao napraviti iskorak u svojoj regiji. Iako mi je mandat kratak i pitanje je za budućnost, ovo je dokaz onog o čemu govorim od prvog dana kao ministar – usmjerenost prema pacijentu je ono što mora determinirati zdravstveni sustav. Ovakvi projekti ukazuju da smo na pravom putu i vjeruje da će Vlada i HDZ, kao naša opcija, znati i ubuduće graditi ovakve bolnice i voditi računa o brizi za zdravlje naših građana, poručio je Beroš.


 


Na pitanje novinara zašto nije siguran da će obnašati funkciju ministra zdravstva u budućnosti, Beroš je rekao da ne sumnja u sebe, niti u svoju stranku, a na pragu novog izbornog procesa, vjeruje da će rezultati poput riječke bolnice apostrofirati što je napravila aktualna vlada te da će to biti garancija za daljnji uspjeh.


Beroš o epidemiji

Beroš se dotaknuo i epidemije koronavirusa još jednom pozivajući građane na oprez.
– Od prvog dana borbe s epidemijom govorim da moramo biti oprezni i nastojati biti uvijek korak ispred virusa. S velikom pažnjom moramo promatrati zbivanja u zemljama u blizini, ali i u cijelom svijetu te biti spremni na ono što se može dogoditi. Osobno vjerujem da nekog većeg drugog vala neće biti, a ako se on i desi, znat ćemo odgovoriti jer imamo puno više znanja o virusu i bolesti. Dio pripremljenih kapaciteta za zbrinjavanje zaraženih mora ostati u funkciji te se kao sustav moramo moći brzo transformirati u slučaju drugog vala. Sada proglasiti kraj epidemije, kao što su to napravile neke zemlje, bilo bi kontraproduktivno iz razloga što i meni kao ministru se onemogućava promptna reakcija, istaknuo je ministar zdravstva.

 


Ministar zdravstva rekao je i da posjet gradilištu nove bolnice u Rijeci nije dio predizborne kampanje HDZ-a jer dogovoren davno prije.


– Ovo nije dio kampanje. Svjedočite i sami smjeni ravnatelja. Želio sam zahvaliti dosadašnjem ravnatelju koji je s velikim trudom i žarom nosio ovaj proces te zamoliti i sljedećeg ravantelja da podržava projekt i gura punom snagom kao i dosad. Nisam bio zadužen za organizaciju ovog skupa, te vam ne mogu reći tko je pozvan, a tko nije pozvan. No, rado sam se odazvao i veselim se što sam tu, istaknuo je Beroš dok je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić novinarima pokušao objasniti zašto u obilazak kapitalne investicije koja je od vitalne važnosti za sve građane ovog kraja nisu pozvani riječki gradonačelnik i primorsko-goranski župan.


Plazonić je rekao kako su predstavnici Grada i Županije članovi Povjerenstva za izgradnju nove riječke bolnice, a ne predstavnici resornog ministarstva.


– Ovo danas nije sastanak Povjerenstva već ljudi iz Ministartstva zdravstva na čelu s ministrom i sa mnom kao predsjednikom Upravnog vijeća bolnice i predsjednikom Povjerenstva za izgradnju nove bolnice, kako bismo vidjeli što smo dosad napravili u okviru Ministarstva zdravstva. Kad bude sastanak Povjerenstva onda ćemo ih obavezno pozvati, izjavio je Plazonić.