DONDOLAŠI

Mini obahajanje od Dražica do Čavala: Da se tradicija ne zatre, a običaji ne pozabe

Sanja Gašpert

S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i mjere, dondolaši su krenuli s rekvizitom više, zaštitnom maskom na licu. Poštovali su epidemiološke mjere držeći razmak, podijeljeni u dvije grupeJELENJE/ČAVLE – Da se tradicija ne zatre, a običaji ne pozabe, Grobnički dondolaši, njih pedesetak, okupili su se sinoć, na pusni utorak, u Dražicama gdje su krenuli u svoje mini obahajanje Grobnišćinom – od Dražica do Čavala.


Zbog poznate epidemiološke situacije nije im ove godine bilo omogućeno tradicionalno obahajanje grobničkih naselja, kako su to činili posljednjih dvadesetak godina, od svoga osnutka, ali su odlučili ipak proći dijelom Grobnišćine na hodeć, u svojim prepoznatljivim maskama i sa zvonima, kako bi otjerali zimu, dozvali proljeće, ali i rekli zauvijek zbogom svim zlima i nedaćama, prvenstveno misleći na – koronu. S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i mjere koje su na snazi, u ovogodišnje mini obahajanje krenuli su s rekvizitom više, zaštitnom maskom na licu. Poštovali su epidemiološke mjere i držeći razmak, jer ih je bilo više od dozvoljenih 25 osoba, pa su bili podijeljeni u dvije grupe.


Mještani su ih, kao i prijašnjih godina, razdragano dočekivali, iako ove godine nije bilo druženja, čašćenja i zadržavanja po naseljima. Na taj su način zatvorili maškarana događanja koja su ove godine zbog situacije s koronavirusom bila svedena na minimum. Spustili su i veliko zvono u dvorištu obitelji Rak na Cipici, a kojim su, već tradicionalno na Sveta tri kralja otvorili ovogodišnje doba maškara. Uz zdravlje, sreću, ljubav i blagostanje, zasigurno je u mislima svakoga od dondolaša bila i želja da se ovakvo peto godišnje doba više ne ponovi, da sljedeća godina bude opet ona prava, s Maškaranim Platkom, dvodnevnim obahajanjem Grobnišćine, smotrama zvončara, maškaranim tancima i brojnim drugim, već tradicionalnim maškaranim događanjima.
Nakon što su stigli u Čavle, u večernjim satima utorka dondolaši su sudjelovali i u činu spaljivanja Pandemijka Koronića, kako su Čavjanske maškare nazvale ovogodišnjeg pusta, koji je u centru Čavala, na stupu srama, kiši, buri i snijegu visio proteklih pet tjedana i ispaštao za svoje grijehe u proteklih godinu dana. Bio je kriv za sve, ali najviše za koronu, pa je spaljen upravo uz želje da u pepelu s njim nestane i korona.