Mostova presica

Miletić najavio dolazak saborskog odbora na Marišćinu: ‘Građane se ovdje doslovno truje kancerogenim tvarima’

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

ije nikakva patetika niti demagogija, imamo konkretne činjenice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, koji govori da se ovdje ne događa ekocid nego i trovanje ljudi. Dakle, mora se pod hitno ova priča riješiti, podvukao je MiletićDrago mi je da ispred Marišćine nalazimo s jednom napokon dobrom vijesti: na moj prijedlog saborskom Odboru za zaštitu okoliša i prirode Republike Hrvatske, u razgovoru s predsjednicom Odbora Sandrom Benčić iz “Možemo”, usuglasili smo da je jako potrebno da ovdje dođu svi članovi saborskog odbora koji brinu o ekologiji i zaštiti prirode.


Želimo ovdje na terenu da se ljudi upoznaju s teškoćama koje građani Marčelja i cijelog riječkog prstena imaju s ekocidom i trovanjem, rekao je saborski zastupnik Mosta Marin Miletić, na konferenciji za novinare Mosta NL koja se danas prijepodne održala ispred glavnog ulaza Marišćine.


Tema pressice je dakle skori dolazak članova saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode na Marišćinu, što će se dogoditi na inicijativu Mosta NL. Na konferenciji su, uz Miletića, govorili i županijski vijećnici Mosta u Primorsko-goranskoj županiji Josip Katalinić i Petra Mandić. Miletić je kazao da još jednom podsjeća na nešto za što, kaže, “nitko nije odgovarao, u državi u kojoj valjda nitko ne odgovara za ništa ili odgovaraju samo određeni koji moraju odgovarati.”
– Nastavni zavod za javno zdravstvo u veljači je napravio mjerenja na samo jednoj točki: 116 kemijskih spojeva opasnih, od toga 12 vrlo opasnih, a pet karcinogenih, i do dana današnjeg nitko za to nije odgovarao, a s time se ne radi samo ekocid na ovom području nego se i truje građane Marčelja. Bilo bi dobro napomenuti kako je cijela ova priča posebice aktualizirana za vrijeme ministra Zmajlovića, koji je ovdje slavodobitno najavio gradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom, znamo da je on bio SDP, kao što je SDP i župan Zlatko komadina. Očekujemo od njega da bude odgovoran, da se odgovorno ponaša i da pomogne kao župan žiteljima ovog područja. Moram priznati da sam malo iznenađen s lokalnom načelnicom Viškova koja se sada probudila iz dubokog sna pa evo valjda ima neke ideje kako bi se mogla riješiti ova priča. Mi u Mostu se ipak ne bavimo jeftinim populizmom, želimo biti konkretni u prijedlozima i ovom prilikom dakle pozivamo načelnicu Viškova, i podsjećamo je da ima komunalno društvo koje joj valjda služi, osim za uhljebljivanje određenih ljudi, za čišćenje groblja. No, komunalno društvo ukoliko krene razvrstavati biootpad, mi smo riješili cijelu ovu priču Marišćine. Neka Općina Viškovo nađe teren, sagradi jednu dobru kompostanu, i pomozimo više ljudima, krajnje je vrijeme, poručio je Miletić.


Josip Katalinić se unaprijed zahvalio članovima Odbora koji planiraju doći jer je, kazao je, “praktički Odbor postao jedina brana zaštite okoliša i prirode jer je HDZ faktički ugasio Ministarstvo zaštite okoliša.


– Kao što znate, ministar Ćorić uopće ne reagira na vapaje mještana ovdje oko županijskog centra Marišćina, isto tako niti oko županijskog centra Kaštjun. Ministarstvo je ugašeno, ono što očekujemo, kada dođu ovdje članovi tog Odbora, a evo nudim im se da im budim vodič, budući da sam vrlo aktivan ovdje od 2012. godine, pozvao je Katalinić. Veli da je bio i član revizijskog odbora koji je radio reviziju Marišćine, a “već je onda, 2013. godine, bilo vrlo jasno naglašeno koji su problemi i s kojim ćemo se problemima suočiti.”


– Sve se pokazalo upravo takvo, a onda je župan Komadina rekao da se ovaj projekt ne može zaustaviti i zdušno ga je podržao da ide do kraja, rekao je Katalinić.


Petra Mandić je kazala da joj je izuzetno drago da će saborski odbor doći na teren, na Marišćinu, “osjetiti sam smrad, ali i vidjeti što se ovdje događa.


– Mislim da je potrebno naglasiti da je u centru svega odvajanje biotpada, to ne smije niti u jednom trenutku zanemariti. Smatram da bi sam odbor morao obići i cijeli riječki prsten, da se vidi kako se ništa ne čini na odvajanju biootpada. Konkretno, donijeli smo 2018. u gradskom vijeću, a isto tako i u svim općinskim vijećima riječkog prstena, odluke o razvrstavanju miješanog otpada, gdje se morao razvrstavati biootpad. Najkasnije u roku od tri godine od donošenja trebali su svi uvjeti biti spremni, danas je prošlo više od dvije i pol godine, ništa nije pomaknuto s mrtve točke, baje koje su stajale na cestama, nasred ceste, gdje svatko može ubaciti, samo su dobile plastični barkod. Apsolutno nemamo nikakve uvjete za odvajanje biootpada, što znači da svi pozivi za zatvaranje Marišćine, novim djelovanjem Marišćine, su samo floskule u režiji SDP-a, koje mi u Mostu nećemo dopustiti, poručuje Mandić. Miletić je dodao da su u razgovoru s predsjednicom Odbora Sandrom Benčić razgovarali da se njihov posjet mora dogoditi sada u rujnu, a plan je, kaže, zadnji tjedan u rujnu, no predsjednica Odbora o tome će poslati obavijest medijima i cijeloj hrvatskoj javnosti.


– Jako je važno staviti stvari na pravo mjesto, i fokusirati ih, nedopustivo je da političari par mjeseci prije izbora pričaju bajke, izboru prođu a svi zaborave na svoja obećanja. Sjetimo se, gradonačelnik Obersnel je ovdje izjavio kako je s ovim riješen problem ekologije za narednih 50 godina, župan je tu pljeskao, kao i lokalna načelnica, ali situacija je ustvari katastrofalna, i nije nikakva patetika niti demagogija, imamo konkretne činjenice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, koji govori da se ovdje ne događa ekocid nego i trovanje ljudi. Dakle, mora se pod hitno ova priča riješiti, podvukao je Miletić


Na primjedbu novinara da je i Most imao svog ministra zaštite okoliša, Slavena Dobrovića, a da se Marišćina ni tada nije zatvorila, Katalinić je odgovorio da se u to vrijeme nije ni trebala zatvoriti jer je od 2015. do 2017. i bila zatvorena, odnosno, kaže, “nije imala uopće papire da bi mogla raditi, i Rijeka i riječki prsten su smeće vozili uglavnom u Piškornicu, ali i u Istru, u Labin, i Slavoniju.” Za vrijeme ministra Dobrovića, dodao je, donio se novi plan gospodarenja otpadom, dok ga prethodne garniture nisu mogle donijeti tri godine, a u njemu je jasno da su osnovni koncept gospodarenja otpadom su sortirnice i kompostane, zaključio je.