Predsjednik u PGŽ-u

Milanović u Kastvu: ‘Nakon 20 godina pokušaja, shvatio sam da su BiH političari prevaranti. Ne može im se vjerovati’

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

S nama razgovaraju kao s malom djecom. Mi smo država i tamo će se poštivati i naša volja, jer smo potpisnica DaytonaPredsjednik Zoran Milanović rekao je u nedjelju, na dan izbora u BiH, kako Hrvati u toj zemlji ne smiju ovisiti o pukoj sreći ili volji „činovnika“ te da je nakon dobrih osobnih odnosa s nekim od tamošnjih političara shvatio da su oni „prevaranti“.


Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju glasuju na parlamentarnim izborima na kojima postoji prijetnja da bošnjački glasači ponovno izaberu hrvatske predstavnike u tijelima vlasti.


Milanović je u izjavi za medije u Kastvu te izbore opisao kao „izloženost Hrvata pukoj sreći“.
„Štogod da bude, ako bude dobro za Hrvate opet neće biti dobro jer će to biti čista sreća, a ako bude loše bit će jako loše“, prognoza je predsjednika.


Kazao je kako su Hrvati u susjednoj državi najavljivali mogućnost „oblika samouprave“, u čemu će „ih on podržati“, a „netko u tome htjeti fizički spriječiti“. Pozvao je Hrvate na izlazak na birališta, ne ulazeći u kvalitetu kandidata koji im se nude.


Neizdrživa situacija


Predsjednik je rekao da se nakon izbora „treba ponovno sjest i ispočetka sve početi raditi“, ponovivši da je hrvatska politika „pala na ispitu“ u zaštiti Hrvata u susjednoj zemlji.


„Dokle god je moguće da netko Hrvatima bira predstavnika, to se zove prijevara, to je trenutno na dijelu. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska kao cjelina, kao totalitet vanjske politike, ne radi dovoljno“.


Komentirajući napise medija o tome da bi visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt mogao iskoristiti svoje ovlasti i ići u reforme izbornog sustava nakon izbora, Milanović je kazao kako Hrvati ne smiju ovisiti o „nečijoj dobroj volji“ i „o milosti nekog činovnika“.


„To je neizdrživa situacija“, poručio je.


Milanović je rekao kako će broj Hrvata u BiH „na kraju pasti na par tisuća“ te da je nakon dvadeset godina „pokušaja, pogreške, proučavanja i dobrih odnosa osobno i prijateljstva“ s političarima u BiH poput Željka Komšića shvatio „da su to prevaranti“ i da „im se ne može vjerovati“.


Oni koriste činjenicu da Hrvata ima malo, no ako se hrvatska prava ne zaštite institucionalno, „njima nema spasa“, pesimističan je Milanović.


On je u svojoj izjavi ponovio kako se Hrvatskoj „ne dopušta“ da bude dio EUFOR-ove misije Althea u kojoj u BiH sudjeluje više od tisuću vojnika iz 20-ak zemalja.


Potpisnica Daytona


„Za mene je to neodrživo i vidim da je hrvatska diplomacija, Zrinjevac, prestao biti permanentna putnička agencija i da su počeli raditi nešto po tome pitanju“, rekao je Milanović, referirajući se na ministarstvo vanjskih poslova.


„Tamo će se poštivati i naša volja jer smo potpisnica Daytona, a BiH je oslobođena hrvatskim oružjem i hrvatskim životima, točka. Nikakav NATO je nije oslobodio“, naglasio je Milanović, dodavši kako je „temeljem sporazuma Tuđman-Izetbegović“ u BiH živote izgubilo par stotina hrvatskih vojnika.


O Bačiću


Komentirao je upis HDZ-ovog saborskog zastupnika Ante Bačića u ratnu školu “Ban Josip Jelačić” ocijenivši da je to kazneno djelo jer u ratnoj školi nije mjesto saborskim zastupnicima koji su po definiciji državni dužnosnici.


“Ako se ne povuku, prijavit ćemo ih i osobno ću zabraniti ulazak takvim ljudima u prostorije Hrvatske vojske. Bit će njegova slika tamo, bez obzira što je član Odbora za obranu. Bit će naređeno i zapovjeđeno da ne može ući u vojarnu, jer to su kriminalci koji krše zakon”, rekao je Milanović u Kastvu.


Odgovarajući na pitanja novinara o vojnom školovanju saborskog zastupnika Bačića (HDZ), rekao je da je time ministar obrane Mario Banožić još jednom prekršio zakon, a ovoga puta mu je, ustvrdio je, u tom kaznenom djelu asistirao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.


“To je kazneno djelo, ne prvo Banožićevo. (…) Zakon kaže, to je škola u koju mogu ići samo službenici. Imamo cijelu piramidu regulative koja određuje što je dužnosnik. Službenik je načelnik, ravnatelj, a saborski zastupnik je par excellence dužnosnik”, rekao je Milanović.


Milanović je rekao i da mu je u petak ravnatelj VSOA-e Ivan Kinder poslao zahtjev za razrješenjem, a da je isto dobio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.


“Čovjek se ponaša vojnički ipak. Dobio sam njegov osobni dopis, od petka”, rekao je Milanović, koji je postupak razrješenja pokrenuo zbog pronevjere novca u toj agenciji.


Predsjednik Vlade ranije je najavio kako će razriješiti Kindera, ali i da će novi šef VSOA-e biti imenovan kada se postigne dogovor oko kandidata.


“Što ćemo sada? Čekati dok HDZ ne iskoordinira koga bi htjeli za ravnatelja VSOA-e i to meni bacili preko tarabe, da potpišem. Može, u paketu s ostalim, sa svim onim što opstruiraju godinu dana”, poručio je Milanović.