Bogat program

Mihoja – spoj tradicije i modernog za svačiji ukus

Sanja Gašpert

Mihoju kao brend razvijamo iz godine u godinu, a uz tradicionalne manifestacije koje se održavaju i obilježavaju godinama, zahvaljujući vrijednim volonterima nastojimo za zabavni dio pozvati izvođača koji nije često u našoj regiji, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert MarčeljaJELENJE – Mini Master turnirom NK Rječina na nogometnom igralištu u Dražicama, ove subote, 1. rujna počinje program obilježavanja blagdana sv. Mihovila, zaštitnika Općine Jelenje i Župe sv. Mihovila Jelenje, koji se obilježava i kao Dan Općine Jelenje. Iako se blagdan Mihoje slavi 29. rujna, u Općini Jelenje već od početka rujna započinje obilježavanje, uz bogat program koji su pripremili Općina Jelenje i Turistička zajednica Jelenje, kao i brojne udruge koje djeluju na jelenjskom području, koji uključuje više od dvadeset kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija, uz bogat vjerski program, a koji su na konferenciji za novinare najavili predstavnici organizatora.


Dolazi Magazin


– Kako se radi o Danu Općine Jelenje koji se slavi 29. rujna potrudili smo se, kao lokalna samouprava, osmisliti program za svačiji ukus, za djecu i odrasle, mlade i stare, obitelji, naše mještane, ali i goste. Cilj je da se naši mještani i gosti dobro zabave, uz spoj tradicije i modernog. Također, težimo da naše fešte i manifestacije dođe pogledati što veći broj ljudi iz Rijeke i okolice. Mihoju kao brend razvijamo iz godine u godinu, a uz tradicionalne manifestacije koje se održavaju i obilježavaju godinama, poput Jelenskog sajma, folklornog susreta i sportskih turnira, zahvaljujući vrijednim volonterima nastojimo za zabavni dio pozvati izvođača koji nije često u našoj regiji, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako će se, tako, u Boćarskom domu u Dražicama 28. rujna održati velika fešta, uz gostovanje grupe Magazin.


Ovogodišnja Mihoja započinje uz bogat sportski program. Nakon nogometnog Mini Master turnira, planinari PD Hahlić organiziraju 7. rujna sedmu brdsku utrku Hahlić za uru, a nakon utrke održat će se i 16. maša na Obruču. Istog dana na obroncima Trnovice održava se i međunarodna biciklistička utrka Trnduro, a u Lukežima hrvatski branitelji spremaju svoj tradicionalni susret.
– Drugi vikend u rujnu rezerviran je za izložbu Dolores Lukanić, u Domu kulture Dražice, a u istoimenom prostoru će se održati i šahovski turnir. Treći vikend u rujnu započinje radionicom Claustra, a taj tjedan još će se održati manifestacija u sjećanje na prof. dr. Josipa Silića. Općina Jelenje, u sklopu ovogodišnje Mihoje, drugi put će se priključiti akciji Zelena čistka. Akcija je najavljena za 21. rujan, a istog dana još će se održati muški boćarski turnir, kao i tradicionalna folklorna manifestacija Zatancajmo po domaći. Zadnji tjedan u rujnu, ususret blagdanu sv. Mihovila, rezerviran je za revijalnu kuglačku utakmicu, kao i svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Jelenje. Tog se vikenda održava i dobrovoljno darivanje krvi, kao i stolnoteniski turnir. Ove godine košarkaši turnir Mihoja održat će se dva dana u sportskoj dvorani Mavrinci. Sportski događanja završavaju krajem rujna, u sklopu biciklističke utrke Jelenjski đir i ženskog boćarskog turnira, čije održavanje zadire u prve dane listopada, kazala je Jasminka Matrljan iz Turističke zajednice Jelenje. Dodala je kako će se na Mihoju, 29. rujna, održat Dječji dan u Domu kulture Dražice, a na Trgu mlikarice Jelenski samanj.


Trodnevnica


Uz bogat sportski, kulturni i zabavni program, uoči blagdana sv. Mihovila slave se i svete mise koje će, u najvećem dijelu, predvoditi gosti svećenici iz drugih župa.


– Proslava sv. Mihovila Arkanđela, zaštitnika Župe Jelenje i zaštitnika Hrvatske policije započinje blagdanskom trodnevnicom. U petak, 27. rujna je sveta misa za starije, bolesne i nemoćne župljane koju predvodi vlč. Miroslav Pergl, sužupnik u Jelenju. U subotu, 28. rujna je sveta misa na groblju za sve pokojne župljane, hrvatske branitelje i blagoslov obnovljene kapelice sv. Roka, a predvodi je vlč. Ivan Friščić, dekan i župnik Grada Grobnika. U nedjelju, na sam blagdan sv. Mihovila, misu za početak školske i vjeronaučne godine predvodi fra. Bernard Barbarić, gvardijan i čuvar Svetišta na Trsatu, a svečanu koncelebriranu svetu misu vlč. Mario Kaniški, župnik župe Rođenja BDM, Drnje, dok će na svečanom euharistijskom slavlju pjevati župni zborovi i zbor župe sv. Andrije Apostola iz Tršća, kazao je jelenjski župnik, vlč. Ivan Milardović.