Knjiga svjedočanstvo

“Mi djevojčice iz Auschwitza”: Predstavljena potresna ispovijest riječkih sestara Bucci

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

To je svjedočanstvo, životna priča dviju sestara od četiri i šest godina, koje su doživjele strašna iskustva i zajedno preživjele devet mjeseci u nacističkoj tvornici smrtiNa Međunarodni dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti koji se obilježava diljem Europe i svijeta, u Gradskoj vijećnici je održana je promocija hrvatskog izdanja knjige “Mi djevojčice iz Auschwitza”, potresna ispovijest sestara Andre i Tatiane Bucci, koje su kao djevojčice od četiri i šest godina preživjele strahote najzloglasnijeg nacističkog logora.


Dvije sestre rođene u Rijeci, u ožujku 1944. preko tršćanskog logora Rižarna, odvedene su s članovima svoje obitelji u koncentracijski logor Auschwitz II – Birkenau te su preživjele taj logor smrti u kojem je stradalo preko 230 tisuća djece iz cijele Europe.


U ovoj knjizi sestre Bucci prvi put iznose osobno svjedočanstvo o svemu onome što su proživjele te detaljno i slikovito opisuju događaje, hladnoću, glad, igre u blatu i snijegu, sablasne hrpe leševa.
Ovoj premijernoj hrvatskoj i riječkoj prezentaciji knjige, uz gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela koji je inicirao objavu knjige na hrvatskom jeziku, prisustvovali su prof.dr. Ivo Goldstein, Ines Grgurina, prof. povijesti u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji te urednik hrvatskog izdanja knjige Dragan Ogurlić.


Nada i optimizam


– Ova knjiga ujedno je lijepa i stravična, jer govori o nemjerljivoj tragediji. Ona daje jedno svjedočanstvo, životnu priču dviju djevojčica od četiri i šest godina koje su doživjele strašna iskustva i nevjerojatno je da su zajedno, kao sestre, preživjele devet mjeseci Auschwitza.To je jednostavno priča koja mora biti ispričana za buduće generacije, istaknuo je Ivo Goldstein te naglasio drugu dimenziju koju ona pruža, a to je nada i optimizam.


– Druga dimenzija važnosti ove knjige jest da ona pruža nadu, odnosno želi danas, ispričati priču suočavajući se sasvim izazovima i ružnim stvarima koje se događaju i danas, u 2019., kada je napisana i 2021. godini, s migrantskom i ekonomskom krizom.


Dvije sestre, govore o svojoj obiteljskoj tragediji i strašnom životnom iskustvu te smatraju da im omogućuje da progovore protiv nepravdi u svijetu i proganjanja drugih i drugačijih koji su i danas prisutni. Žele dodirnuti optimizam i stvoriti mogućnosti da se stvara bolji svijet i to je optimistična poruka ove knjige, rekao je Goldstein.


Također, prisutnima je govorio o Holokaustu te pojasnio kako je uopće došlo do prijevoda ove knjige. Naime, kao član hrvatske delegacije u međunarodnoj udruzi za holokaust na konferenciji u Rimu prvi put upoznao sestre Bucci i tom prilikom upitao ih bi li voljele posjetiti Rijeku.


Posljedično, u ožujku 2019. godine, sestre su posjetile Rijeku i prisustvovale postavljanju kamena spoticanja ispred zgrade u kojoj su živjele, u Ulici Moše Albaharija, nekadašnjoj Via Milano.


Zbog globalne pandemije, sestre Andra i Tatiana Bucci nisu mogle prisustvovati predstavljanju knjige, ali su uzbuđenje i sreću prenijele video porukom.


Kamen spoticanja


– Sjećam se s kakvom pažnjom smo bile primljene 28. ožujka 2019. godine na ceremoniji postavljanja kamena spoticanja u ulici Via Milano, ispred kuće u kojoj smo rođene i živjele do dana naše deportacije 28. ožujka 1944.


Danas smo ovdje kako bi se prisjetili povijesti Europe, posebno onog dijela koji se ticao različitih, među kojima sam nažalost bila i ja. Sjećanje je jako važno jer bez njega nema budućnosti. Htjela bih podsjetiti da mi budućnost imamo zahvaljujući današnjoj Europi koja je sposobna uvažavati različitosti, poručila je Tatiana Bucci.Gradonačelnik Obersnel dan kada je susreo sa sestrama Bucci istaknuo je kao jedan od najdojmljivijih događaja te je izrazio je nadu i želju da će knjiga biti predstavljena i u drugim hrvatskim gradovima upravo stoga što u sebi nosi snažnu poruku.


– Danas kad govorimo o Holokaustu sjećamo se povijesti i odajemo poštovanje onima koji su stradali, ali mislim da je još važnije, kroz priču ove knjige i priču o holokaustu upozoriti da nažalost nismo puno naučili iz svih strahota koje su se dogodile.


Svjedoci smo da i danas postoje ljudi koji su spremni dijeliti druge ljude po njihovoj vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti, boji kože ili političkom opredjeljenju, poručio je gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako ova i slične knjige predstavljaju počast žrtvama i trajno upozorenje da se takve strahote više nikada ne smiju ponoviti.