Edukacija za laike

Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci obilježio deset godina djelovanja

Mirjana Grce

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Bilo nam je važno da se vjernici laici aktivno uključe u pastoral Crkve, dakle, ne samo da budu oni kojima se nešto govori i koje se poučava, nego da ih se osposobi da i oni budu poučitelji, da i oni, kada ih se pita, mogu objasniti istine vjere, o kršćanstvu uopće, objašnjava riječki nadbiskup msgr. Ivan DevčićRIJEKA – Kada su biskupi Riječke metropolije prije više od jednog desetljeća u Rijeci osnovali Metropolitanski pastoralni institut (MPI), tom su ustanovom zaista izašli ususret ljudima ovog vremena, vjernicima laicima, koji su željeli sustavnije upoznavati svoju vjeru i Crkvu. Biskupi su to učinili na najbolji način jer su kao predavači na Institutu angažirani sveučilišni profesori, profesori riječke Teologije.


Institut je osnovan na inicijativu mons. dr. Ivana Devčića, riječkog nadbiskupa i metropolita, i ona je, kao i druge njegove inicijative, poput Hospicija ili Katoličke osnovne škole, donijela mnogo dobra. U proteklih deset godina je seminare i tečajeve MPI-a pohađalo gotovo 250 polaznika, a omogućeno im je stjecanje mnogih znanja: više naučiti o Bibliji, sakramentima, dogmatici, kršćanskoj antropologiji, povijesti; pružen im je uvod u filozofiju, socijalni nauk Crkve, moralnu teologiju… Može se reći da su polaznici više nego zadovoljni, o čemu govori i to da su mnogi pohađali više seminara i tečajeva.


Tu inicijativu nadbiskupa Devčića prihvatili su svi tadašnji biskupi Metropolije – već pokojni mons. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski i već umirovljeni mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski te mons. Valter Župan, biskup krčki. Nadbiskup dr. Devčić nam je o tome rekao:


Edukacija za laike
– U Rijeci smo osjećali potrebu za takvom ustanovom. Imali smo Teologiju, petogodišnji filozofsko-teološki studij za svećeničke kandidate i za laike koji su se pripremali da budu vjeroučitelji ili u nekim drugim službama u društvu. I moji kolege biskupi razmišljali su na tom tragu i inicijativu su prihvatili. Crkva su većinom laici, i zato je i laicima trebalo pružiti mogućnost da više upoznaju svoju vjeru. Bilo nam je važno da se vjernici laici aktivno uključe u pastoral Crkve, dakle, ne samo da budu oni kojima se nešto govori i koje se poučava, nego da ih se osposobi da i oni budu poučitelji, da i oni, kada ih se pita, mogu objasniti istine vjere, o kršćanstvu uopće. I drugdje se u crkvama u svijetu na sličan način vjernike laike uključuje u pastoral, u poučavanje. To je važno za mlade ljude, zato da dobiju nadopunu, da prošire ono što čuju u crkvi ili su učili na vjeronauku. Važno je i za roditelje kako bi svojoj djeci mogli biti odgojitelji i poučitelji u vjeri. Institut je bio i ostao namijenjen široj vjerničkoj zajednici, odraslim zrelim ljudima koji imaju svoje obitelji, i koji su u različitim strukama i poslovima. Dakle, vjernicima koji su željeli više upoznati ono što vjeruju, i radi sebe i radi drugih da to onda mogu i drugima komunicirati, u razgovoru objasniti. To je bilo razmišljanje nas biskupa, ali isto tako i to da se obnovi pastoral u župama. Novo vrijeme uvijek zahtijeva neke prilagodbe, nove načine evangelizacije, nove načine poučavanja kako bi onima kojima je to upućeno bilo razumljivije i poticajnije. To je smisao. Posebno sam zahvalan profesorima naše Teologije koji su prihvatili tu inicijativu i rado se odazvali i predavali na Institutu, iako im je to bio dodatni posao. Bilo nam je jako važno i to da se na taj način naša Crkva doživi kao jedna zajednica – metropolijska zajednica, pa je Institut i tome dao svoj doprinos. Institut je lijepo iskustvo, dobra i potrebna ustanova – činila je ono što je trebalo učiniti i što treba dalje nastaviti. Iz dosadašnjeg iskustva treba učiti za dalje, za kako bolje djelovati, rekao je nadbiskup Devčić.


Novi sadržaji


Protekle subote na Trsatu, u Auli pape Ivana Pavla II. obilježena je 10. obljetnica rada MPI-a. Tijekom godina ta je ustanova nadograđivana novim sadržajima te ove godine na programu ima Seminar za teološku kulturu laika, Teološko-katehetski seminar za odgojitelje/ice u vjeri u predškolskim ustanovama, Teološko-katehetski seminar za pastoralne suradnike i župne animatore, Tečaj biblijskog razmatranja, Tečaj dinamike duhovnog života i Tečaj novinarstva.


– Metropolitanski pastoralni institut za vjernike laike organizira seminare i tečajeve s ciljem produbljivanja spoznaja o vjeri, teologiji i duhovnosti. Na Institutu se odvija i stručni studij šeste pastoralne godine za svećeničke kandidate biskupija Riječke metropolije, organizira se permanentno obrazovanje mlađih svećenika cijele Metropolije, a od ove godine i Teološko-pastoralni seminar za svećenike, redovnike, redovnice i vjeroučitelje, podsjetila je predstojnica MPI-a dr. Natalija Bogović.


Ravnatelj Instituta mr. Mario Gerić sažeo je da su iskustva Instituta vrlo pozitivna: da je različite programe prošlo jako puno laika koji su angažirani u župnom pastoralu, a posebne seminare velik broj odgajateljica u vjeri, ali da su najviše seminare pohađali vjernici zbog svoje osobne izgradnje i produbljivanja vjere.


Polaznici zadovoljni, upisuju više seminara


Metropolitanski pastoralni institut polaze ljudi kojima vjera nije samo tradicija, i za njih su ta iskustva dragocjena, obogaćujuća. Riječanka Sandra Burić, učiteljica razredne nastave, ovako je opisala svoje iskustvo:


– Pohađala sam više seminara na MPI-u, a započela sam sa Seminarom za teološku kulturu laika. Bila sam oduševljena jer sam dobila široku sliku o svemu – od povijesti kršćanstva do Biblije – i uvidjela da kasnije i sama mogu puno toga istraživati. Nakon toga sam pohađala Tečaj novinarstva, što mi je pomoglo u školi u kojoj radim kada bih trebala ponešto napisati za web. Pohađala sam i Tečaj biblijskog razmatranja koji je vodio fra Darko Tepert te Tečaj dinamike duhovnog života, koji ću sada nastaviti u njegovoj drugoj godini. Svaki seminar nudi nešto novo, svaki nadograđuje i produbljuje ono što si već naučio, i svi pokazuju kolika je širina i bogatstvo vjere i Crkve. S tih subota, jer seminari se održavaju subotom, čovjek se vrati duhovno obogaćen i oplemenjen. Više seminara pohađao je i Valter Baldaš, iz Vižinade u Istri, profesor povijesti i geografije u tamošnjoj osnovnoj školi.


– Seminare i tečajeve MPI-a, uz neke pauze, polazim od kad je Institut otvoren. Prvo sam prošao Seminar za teološku kulturu laika, a zadnji sam polazio Tečaj biblijskog razmatranja. Nije nam bio problem dolaziti u Rijeku iz Istre, kao ni kolegama s Krka. Uvijek smo sa seminara odlazili puni poticaja i spoznaja. Predavači, velika većina njih ostavili su neki trag, dali nam neke smjernice, prenijeli iskustva iz svoga rada što smo mogli primijeniti u našem radu u župama, objasnio je prof. Baldaš.