Riječki karneval

Meštar Toni odlazi u mirovinu, “v.d. Sandi” stupa na dužnost

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Sandi Pribanić iz Draških maškara novi je, v.d. Meštar Riječkog karnevalaSandi Pribanić iz Draških maškara novi je, v.d. Meštar Riječkog karnevala. Pribanić je na toj funkciji zamijenio legendarnog Meštra Tonija, koji nakon 31. obljetnice meštrovanja i 37. godišnjice života s Riječkim karnevalom odlazi u zasluženu mirovinu.


Novi Meštar, Sandi Pribanić, predstavljen je na Antonju u Gradu Rijeci, na primopredaji ključa Grada maškarama.

Ključ Grada od riječkog gradonačelnika Marka Filipovića preuzeo je dosadašnji Meštar Toni, a simbolično je njegov nasljednik dobio mali ključić.


– Ovo je za mene velika čast, ali i obaveza i odgovornost koje se ne bojim, jer sam u maškarama već 22 godine.


Ovo je kruna mog karnevalskog dijela života i obećajem da ću Meštra Tonija pokušati dostojno zamijeniti.Nije me trebalo previše nagovarati na ovo, jer s maškarama živim godinama, kazao je novi Meštar Riječkog karnevala Sandi Pribanić.


Novinarima se obratio i Meštar Toni koji je kazao kako je došlo vrijeme da mlađi preuzmu kormilo Riječkog karnevala.– Već 37 godina živim s karnevalom i živjet ću i dalje, ali ne kao Meštar. Karneval je način života, to voliš ili ne voliš. Naši ljudi za karneval se pripremaju cijelu godinu, šivaju kostime i izrađuju maske.


Zbog toga im ova situacija s epidemijom koronavirusa zasigurno dodatno teško pada, kazao je Meštar Toni, uz poznatu karnevalsku parolu – “Živio Pust! Krepat, ma ne molat!”.Riječki gradonačelnik Marko Filipović, koji je privremeno predao vlast maškarama, kazao je kako je odluka o odgodi velike međunarodne i dječje povorke bila jedna od najtežih.


– To ne znači da petog godišnjeg doba neće biti, ono je već startalo, a nadamo se kako ćemo biti u mogućnosti ove dvije povorke održati krajem lipnja ili početkom srpnja, nakon Fiumanke.Naravno, to će ovisiti o epidemiološkom okviru. Ovo je prilika da zahvalimo Meštru Toniju koji će nam, iako je najavio mirovinu, jako nedostajati, on je brand Riječkog karnevala, hvala mu na entuzijazmu i energiji, ali i promociji Riječkog karnevala u Hrvatskoj i svijetu, istaknuo je Filipović.Meštru Toniju zahvalili su se i direktor riječke Turističke zajednice Petar Škarpa, kao i Kraljica Riječkog karnevala 2020.


Dora Pilepić, koja, zbog toga što se izbor nove kraljice ni ove godine neće održati, zadržava svoju titulu treću godinu za redom.


Pilepić je kazala kako je Meštar Toni obilježio njezino djetinjstvo, kao i mladost te mu se zahvalila na divnim uspomenama i nezaboravnom iskustvu.Na svečanosti je, također, rečeno kako će se naredni mjeseci iskoristiti za dodatnu kreativnost i nove ideje kojima se planira još više unaprijediti kvalitetu najpoznatijeg riječkog turističkog proizvoda.


Unatoč odgodi centralnih događaja manifestacije, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku odigrat će se ciklus od tri atraktivne kazališne komedije najavljene u sklopu već tradicionalnog programa Dani smijeha u Karnevalu.