Tradicija

Meštar Sandi i kraljica Riječkog karnevala Maja Babin svečano primljeni u PGŽ-u

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

PGŽ s 12.600 eura financira dolazak karnevalskih skupina iz drugih dijelova županije na međunarodnu povorku u RijeciPrvi put, otkako su stupili na dužnost, Meštar Sandi i kraljica Riječkog karnevala Maja Babin svečano su primljeni u Primorsko-goransku županiju.


Ovaj tradicionalni prijem danas se održao u sjedištu županije, a nazočile su mu zamjenica župana Marina Medarić i predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj koje su izraze podršku Županije u održavanju manifestacije Riječki karneval, dok je događaj ujedno bila i prilika da se građane pozove na nadolazeće karnevalske manifestacije..


– Peto godišnje doba vrijeme je kad se družimo s našim meštrom i kraljicom Riječkog karnevala te nam je zadovoljstvo po prvi put ugostiti Meštra Sandija, trenutno prvog čovjeka grada i njegovu kraljicu Maju Babin te direktora turističke zajednice Rijeke Petra Škarpu, našalila se Marina Medarić.
– Riječki karneval tradicionalno podržavao već dugi niz godina, a kao i svake godine financiramo dolazak karnevalskih skupina iz drugih dijelova županije na međunarodnu povorku u Rijeci.


Ove godine to ćemo učiniti s iznosom od 12.600 eura, dodala je Medarić dok je Ermina Duraj istaknula je ovaj prijem jedan od najdražih protokolarnih događaja u godini.


– Vrijeme je to kada smo svi veseli i opušteniji no inače, a upravo nam tog veselja, opuštanja i druženja nedostaje, rekla je Duraj.


Meštar Sandi ovom se je prilikom zahvalio je na prijemu i financijskoj podršci karnevalista, dok je kraljica Maja Babin izrazila ponos i zahvalu što joj se ukazala čast nositi kraljevsku titulu na ovogodišnjem karnevalu dodajući da vjeruje kako će to biti prekrasno iskustvo.


Oboje su, uz moto “Živio pust!”, pozvali sve da se priključe i dođu pogledati Dječju karnevalsku povorku ove subote, a potom da snagu skupe i za sva karnevalska događanja, humanitarni bal, karnevalske sportske susrete, koncerte i brojna druga zabavna događanja, a naročito za grande finale i veliku Međunarodnu karnevalsku povorku koja će se održati 19. veljače. Na podršci se je zahvalio i direktor Turističke zajednica grada Rijeke Petar Škarpa.


– Drago mi je da, nakon dvije godine, imamo priliku vratiti se u izvorni termin Riječkog karnevala, i to u godini kada obilježavamo 40. obljetnicu velike karnevalske povorke, istaknuo je Škarpa govoreći kako karneval u ovim krajevima ima puno dužu tradiciju je je od prve fotografije karnevalske povorke u gradu prošlo 120 godina, a od prvog pisanog zapisa preko 570 godina.


Stoga, riječ je o bogatoj tradiciji i običajima ovoga kraja koje treba čuvati i njegovati, zaključio je Škarpa.