Dječji vrtić Rijeka

ERASMUS+ Međunarodni projekt donio predškolcima 21 tisuću eura

Ingrid Šestan Kučić

Neposredno su u Erasmus projekt uključena djeca i odgojitelji podcentara Potok, Podmurvice, Zvonimir Cviić, Krnjevo, Mavrica i Rastočine / Foto M. GRACIN

Neposredno su u Erasmus projekt uključena djeca i odgojitelji podcentara Potok, Podmurvice, Zvonimir Cviić, Krnjevo, Mavrica i Rastočine / Foto M. GRACIN

Radi se o bespovratnim sredstvima Agencije za mobilnost i programe EU-a, a suradnjom i razmjenom dobre prakse među partnerima iz različitih zemalja, kao i unutar Dječjeg vrtića Rijeka, tražit će se odgovor na pitanje kojim se sve aktivnostima može konkretno povezati umjetnost i znanstvena inovativnostRIJEKA – Nakon što je u svibnju ove godine Dječji vrtić Rijeka ostvario potporu od 27 tisuća eura za provođenje Erasmus+ projekta Ključne aktivnosti 1 »Zajedno u različitosti« sada je prihvaćen još jedan Erasmus+ projekt te ustanove s potporom u iznosu od 20.970 eura koju dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe Europske unije, a riječ je o projektu »Bez umjetnosti nema inovacija«. Riječ je o bespovratnim sredstvima, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 130 tisuća eura.


Razmjena dobre prakse


Pojašnjavajući kako se radi o projektu Ključne aktivnosti 2 što podrazumijeva suradnju za inovacije i razmjenu dobre prakse, ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin ističe da je prvi dobiveni projekt usmjeren na mobilnost u svrhu učenja za pojedince.
– Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport te obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine. Usmjeren je na jačanje znanja i vještina te mogućnosti zapošljavanja europskih građana, kao i unapređivanje obrazovanja, osposobljavanja i rada u području mladih i sporta. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom te je otvoren za njihove zajedničke projekte. U projektu će izravno sudjelovati petnaest sudionika, dok će broj onih koji će biti neizravno uključeni biti znatno veći, a riječ je o najmanje 250 djece u dobi od 3 do 6 godina, njihovim odgojiteljima i roditeljima – pojašnjava ravnateljica.


Aktivni i prije tri godine

Dječji vrtić Rijeka kroz Erasmus+ projekte ove je godine povukao ukupno 48 tisuća eura. Međutim, to nisu prvi takvi projekti koji se provode u najvećoj riječkoj predškolskoj ustanovi, jer Dječji vrtić Rijeka je već prije tri godine bio sudionik međunarodnog projekta pod nazivom »Umjetničko izražavanje i humanističke vrijednosti« u okviru programa Erasmus. Projekt je pokrenut u suradnji s ustanovama iz nekoliko europskih država, odnosno s Belgijom, Italijom, Francuskom i Španjolskom te je kroz dvije godine provođenja ukupno obuhvatio 350 djece.
Tako će Dječji vrtić Rijeka u iduće dvije pedagoške godine biti sudionikom međunarodnog projekta koji je pokrenut u suradnji s predškolskim ustanovama nekoliko europskih država, a riječ je o turskoj ustanovi Nesrin Boysan Anaokulu iz Kayseri, litvanskoj Vilinaus inzinerijos ir techologiu licejus, latvijskoj Pirmsskolas izglītības iestāde Perlite iz Rige, srpskoj ustanovi Naša radost iz Subotice te bugarskoj ustanovi Slaveykova polyana iz Sofije. Projekt »Bez umjetnosti nema inovacija« umjetničkog je karaktera, a zamišljen je kao povezivanje umjetničkih aktivnosti i znanstvene pismenosti. Tema se projekta odnosi na STEM područje, odnosno znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, ali i prirodu, biomimiku, oblikovanje materijala, recikliranje i slično. Suradnjom i razmjenom dobre prakse među partnerima iz različitih zemalja, kao i unutar Dječjeg vrtića Rijeka, tražit će se odgovor na pitanje kojim se sve aktivnostima može konkretno povezati umjetnost i znanstvena inovativnost. Prioritet će imati aktivnosti s djecom koje promoviraju važnost inovacija u ranom odgoju i obrazovanju, potiču na istraživanje, proizvodnju i inovacije, ukazuju na važnost očuvanja prirode, recikliranja, biomimike i matematike u umjetničkim aktivnostima, kao i njihov učinak na inovativno razmišljanje i razmišljanje usmjereno na dizajn. Neposredno su u projekt uključena djeca i odgojitelji podcentara Potok, Podmurvice, Zvonimir Cviić, Krnjevo, Mavrica i Rastočine.


Riječko domaćinstvo


Prezentacija aktivnosti i radova nastalih tijekom provođenja projekta provodit će se u svim ustanovama sudionicama projekta, kao i široj lokalnoj zajednici, a planom su također predviđene aktivnosti evaluacije i testiranja koje će se provoditi prilikom transnacionalnih sastanaka. Prvi takav sastanak trebao bi biti već u veljači u Bugarskoj s temom susreta »Umjetnost i oblikovanje materijala«, a Rijeka će biti domaćin u rujnu iduće godine. Susretu koji će trajati pet dana prisustvovat će 15 sudionika projekta, a svi će oni imati priliku upoznati i riječke znamenitosti, osnovna obilježja Nacionalnog kurikuluma ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Hrvatske i odgojno-obrazovnu praksu riječkih vrtića.